2024. április 18., csütörtök
IMF

Jók az eredmények, de figyelni kell a költségekre

Sikeresen lezárult a Szerbiával 2015 februárjában kötött hároméves készenléti hitelmegállapodás hetedik felülvizsgálata – közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A végrehajtó igazgatók megállapították, hogy Szerbiában jók a makrogazdasági eredmények, a reális bruttó nemzeti jövedelem pedig magasabb, mint a globális gazdasági válság bekövetkezte előtt. A pénzhígulás a célinflációtól való megengedett eltérés határain belül mozog, a fizetési mérleghiány pedig jelentősen csökkent.

A költségvetési bevételek kitűnő alakulása hozzájárul a pénzügyi konszolidációhoz, de továbbra is szigorúan ellenőrizni kell a folyó költségeket, hogy csökkenhessen a közadósság, és lehetőség nyíljon nagyberuházásokra.

Az IMF végrehajtó igazgatói testületének értékelése szerint a szerbiai monetáris politikának sikerült a tervezett keretek között tartania az inflációt. A stabil devizaárfolyamnak köszönhetően a hazai pénzpiacon növekedett a bizalom, és csökkent a szakértők által „eurozáció”-nak nevezett jelenség hatása. A korábban egyeztetett intézkedések végrehajtása által a pénzügyi szektor ellenállóbbá vált, így sokkal jelentősebb mértékben tudja támogatni a gazdasági növekedést. A Nemzetközi Valutaalap vezetői kiemelik, hogy továbbra is törekedni kell az ún. problematikus hitelek megoldására, és fel kell gyorsítani a reformokat azokban a pénzintézetekben, melyeknek többségi tulajdonosa az állam.

A közlemény szerint Szerbiában javult az üzleti légkör. Az IMF azt javasolja, hogy az ország vezetői folytassák a szerkezeti reformokat. Külön felhívja a figyelmet az oktatás korszerűsítésének fontosságára, valamint az adóhatóságok erősítésének és a közvállalatok átszervezésének jelentőségére.