2024. április 27., szombat

Még van hely a kollégiumokban

Újvidéken 11 egyetemista diákotthon várja a hallgatókat

A legtöbb egyetemista, aki egyszer a kollégium mellett határozza el magát, tanulmányai végéig kitart döntése mellett. Az ezzel járó tapasztalat ugyanis felbecsülhetetlen. Újvidéken jelenleg az állami kollégiumok mellett még három egyetemistaotthon várja a hallgatókat. A szabad helyek hamarosan betöltődnek.

A vajdasági magyar diákok számára az utóbbi években talán az egyik legvonzóbb a Telep városrész bejáratánál lévő Európa Kollégium, amelybe az idén eddig 120 elsőéves egyetemista jelentkezett. Aki még ezt nem tette meg, még ma, szeptember 1-jén benyújthatja a pályázatát. Számukra 150 férőhelyet biztosított a kollégium – tudtuk meg Snejder Sára Ildikótól, az Európa Kollégium igazgatójától.

Az Európa Kollégium négyszáz hallgató számára nyújt bentlakási lehetőséget (Fotó: Dávid Csilla)

Az Európa Kollégium négyszáz hallgató számára nyújt bentlakási lehetőséget (Fotó: Dávid Csilla)

– Nagyon bizakodóak vagyunk, a kollégium megalakulása óta ugyanis az idén jelentkeztek a legtömegesebben. Ha az elsőévesek nem töltik be a szabad helyeket, a felsőbb éves hallgatók révén mindenképpen be fogjuk tölteni a kollégium teljes kapacitását. Az elbírálást, illetve a pályázati kiírást is a Magyar Nemzeti Tanács végzi. A jelentkezés alapfeltétele, hogy a nem újvidéki lakcímmel rendelkező hallgató magyar nyelven végezte az általános vagy a középiskolát, valamint hogy valamelyik akkreditált újvidéki felsőoktatási intézményben nyert felvételt először. Évet ismétlők tehát nem jelentkezhetnek. Ezenkívül a hallgatók nyilatkozatot írnak alá hogy, a diplomázásuk után még legalább három évet Szerbiában fognak dolgozni.

Snejder Sára Ildikó beszámolt arról is, hogy a múlt évtől kezdve már jelentkezhetnek azok a diákok is, akik azon önkormányzatokból érkeznek, ahol nem volt magyar nyelvű oktatás, így nem volt lehetőségük magyar nyelven tanulni. Ezeket a diákokat a Magyar Nemzeti Tanács bizottsága interjú keretében meghallgatja, felméri, hogy milyen szinten tudnak magyarul beszélni, illetve be kell nyújtaniuk egy ajánlólevelet az önkormányzaton belül működő egyháztól vagy művelődési egyesülettől, intézménytől. Információink szerint az idei pályázati körben már vannak ilyen jelentkezők. Nagyon örülünk, hogy hozzájuk is eljutott az Európa Kollégium híre, és hogy ezeket a hallgatókat is fel tudjuk karolni – mondta az igazgatónő.

Az Európa Kollégium lakói továbbra is a jelképes, 1860 dináros árat fizetik havonta. A kollégiumban fellelhető tartalmak folyamatosan bővülnek.

– Egyre több közösségi termünk van: olvasóterem, tanulószoba, konditerem, mosoda, díszterem, kültéri sportpálya, műterem és zeneterem használatát biztosítja a kollégium. A szobák és a teljes felszereléssel rendelkező fürdőszoba mellett a hallgatók rendelkezésére áll teakonyha is, illetve az összes szakkollégiumi programok keretében megnyilvánuló képzések, műhelymunkák és előadások is ingyenesek a bentlakók számára. A szobákban és a kollégium területén belül ingyenes az internethozzáférés. Az ár magában goglalja az évi kockázatbiztosítást is, amit eddig a diákok fizettek ettől az évtől kezdve azonban a kollégium magára vállalja ezt a költséget. Amit a bentlakóknak kell megvásárolniuk, az a kollégiumi beléptetőkártya, amely a bentlakás végéig folyamatosan érvényben van. Ezt csupán egyszer kell megvenni – hangsúlyozta Snejder Sára Ildikó.

TÖRETLEN AZ ÉRDEKLŐDÉS AZ APÁCZAI DIÁKOTTHON IRÁNT

Szeptember 1-jéig lehet pályázni az újvidéki székhelyű Apáczai Diákotthonba is, lesz azonban egy második felhívás is az egyetemisták részére, mert többéves tapasztalatunk az, hogy általában az utolsó pillanatokban jelentkeznek – mondja Nagy Margit, az Apáczai Diákotthon igazgatója.

A Maradéki Református Egyházközség tulajdonában lévő kollégiumba eddig 25 egyetemista jelentkezett. A bentlakás díja 30 euró.

– A két kollégiumban összesen 82 helyünk van, ebből 42 a lányoké, a többi a fiúké. Üresen nem maradnak helyek, mert kollégiumunk igen népszerű. A bentlakók számára tanulószoba, könyvtár, 4-6 ágyas hálószobák, mélyhűtős jégszekrények, mikrohullámú sütők, tűzhelyekkel felszerelt konyhák, fürdőszobák, számítógép-használat áll rendelkezésre. Hetente ökumenikus jellegű áhítatokat is tartunk. Tavaly novemberben adtuk át az új épületet, ezáltal újabb szobákkal és egy nagyobb teremmel bővült a kollégium. A diákotthon nyelve magyar, feltételei a keresztényi értékek szerinti viselkedés, szorgalmas tanulás és a házirend betartása. Hetente tartunk magyarságismereti előadást, azért, hogy ne szakadjon meg a kapcsolatunk a magyar kultúrával, az újvidéki egyetemisták többsége ugyanis szerb nyelven tanul – mondta Nagy Margit.

TÚLJELENTKEZÉS AZ ÁLLAMI KOLLÉGIUMOKBA

Az újvidéki egyetemistaközpont diákotthonaiban az elsőéves egyetemisták szeptember 1-től 15-ig, a többi egyetemista pedig szeptember 15-től október 31-ig jelentkezhet. Az első kategóriás diákotthonokban havonta 1860 dinárért lakhatnak az egyetemisták, a második kategóriás diákotthonokban pedig 1430 dinárt kell fizetniük. A Nikola Tesla Kollégium, amely 2009-ben épült, a legkorszerűbb az újvidéki állami kollégiumok között, a legjobb feltételeket nyújtja bentlakásra és tanulásra. Minden szoba rendelkezik saját fürdőszobával, minikonyhával, amelyben hűtőszekrény és rezsó is van. A legtöbb szoba kétágyas, de akad néhány egyágyas is. A kollégiumban nyolc olvasóterem, négy tévészoba, egy mosoda és két lift áll a lakók rendelkezésére.