2024. április 20., szombat

Ötödik Aranypáva Nagydíj

A csókai Rákóczi férfikórus sikere a XXI. Egri Népzenei Gálán

Az elmúlt hétvégén tartották meg Egerben, a XXI. Egri Népzenei Gála keretében a népdalkórusok Aranypáva Nagydíjas Versenyt, amelyen Vajdaságból a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi férfikórusa és az óbecsei Botra Férfikórus Aranypáva Nagydíjban részesült. A díj a kétéves ciklusokban zajló KÓTA népzenei minősítő legmagasabb szakmai elismerése.

Hétfőn este Csókán, a Művelődési Ház egyik öltözőjében – a Rákóczi férfikórus székhelyén – a szokásos próba helyett az ötödik Aranypáva Nagydíjat ünnepelte a férfikar. Kormányos László, a VMSZ csókai tartományi képviselője meleg szavakkal gratulált az újabb, immár ötödik Aranypáva Nagydíjhoz. A férfikar tavaly ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját, az elmúlt két évtized kitartó munkája a folyamatosan magas szinten művelt népzenei hagyományok ápolásában mutatkozik meg, amit a szakma is értékel és rendszeresen jutalmaz.

A Rákóczi férfikórus az elmúlt két évtizedben számos hazai és külföldi elismerésben részesült. Folyamatosan érkeznek a meghívások az egész Kárpát-medence területéről, alig győzik a fellépéseket. Főleg a szűkös anyagi keret miatt nem tudnak eleget tenni minden meghívásnak, szemléken és rendezvényeken való részvételnek. A sikereket hozó több mint két évtized indokolttá tenné, hogy a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület végre egy próbákra is alkalmas saját helyiséget kapjon. A Művelődési Ház öltözőjében még arra sincs mód, hogy az egy nagy szekrényt megtöltő díjakat és elismeréseket kiállítsák, vitrinbe rakják.

Sziveri Szabolcs, a férfikar művészeti vezetője elmondta, hogy nem panaszkodnak a helyszűkére, teszik a dolgukat, a 10-12 fős tagság egy összekovácsolódott baráti társaságként mindig jó hangulatban gyakorol, hiszen a vendégszereplések és a díjak feledtetni tudják a hétköznapok nehézségeit.

– Amikor a közönség vastapsa mellé még szakmai elismerés és díjak is párosulnak, akkor igazán jóleső érzés és elégedettség tölt el mindannyiunkat, hogy másoknak is örömet tudunk szerezni, át tudjuk adni azokat az érzéseket, amelyek bennünk munkálnak, amikor előadjuk népdalainkat, amelyekben benne van népünk és sorsunk, minden örömünk és bánatunk – mondta Szabolcs, aki még ma is emlékszik arra a frenetikus élményre és érzésre, amely az első Aranypáva Nagydíj elnyerésekor töltötte el.

Reméljük, hogy a jövőben is hasonló eredményes munkát tud végezni az évek során változó felállításban, de állandó magas művészi szinten tevékenykedő csókai Rákóczi férfikar, amely az alábbi fölállításban szerepelt Egerben az ötödik Aranypáva Nagydíj elnyerése alkalmával: Sziveri Szabolcs (művészeti vezető), Bata János, Égető Lajos, Fehér Attila, Fodor György, Oláh György, Süli Zoltán, Szemerédi László, Szécsi András és Varga Erik. Gratulálunk nekik!