2024. április 26., péntek

Ismét módosítják a vajdasági büdzsét

Ma ülésezik a Tartományi Képviselőház – A napirendi pontok többsége pénzügyi kérdésekkel foglalkozik

Az idén másodízben módosítja mai ülésén a tartományi költségvetést a vajdasági parlament, a képviselőházi vita során az első napirendi pontként szerepel ez a kérdés. Ahogyan a javaslat napirendre tűzése előtt lenni szokott, a tartományi költségvetés módosításának javaslatát tegnapi ülésén megvitatta – és nagy szavazattöbbséggel elfogadta – a ház költségvetési és pénzügyi bizottsága. A testület tagjainak Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkár mutatta be a változásokat. Mint a felszólalásában elmondta, a költségvetés módosítására a nyereségi adó megfizettetésének vártnál jobb eredményei adtak lehetőséget. Ez a tendencia az év elejétől megfigyelhető, s már az első módosítás során is jelentős szerepet játszott. Jovanović közölte, hogy eredetileg, a 2017. évi költségvetés tervezése során 6,5 milliárd dinárra számítottak ennek a bevételi forrásnak köszönhetően, a büdzsé első módosítása során a projekció már 7,3 milliárdot tett ki, ma pedig teljes bizonyossággal állítható, hogy az idén a nyereségi adó 8,54 milliárdot hoz a tartomány „konyhájára”. Ennek a növekedésnek tudható be, hogy a tartományi kassza számadatai is korrekcióra szorulnak – magyarázta a titkár. Egészében figyelve a költségvetést, a bevételi oldala 1,8 százalékkal lesz az új módosítás révén magasabb, és ez természetesen maga után vonja a költségvetési hiány csökkenését is. A kiadások között a Postai Takarékpénztárnak fizetett adósság a legnagyobb tétel, 450 millió dinár. A változásokat követően 59,47 milliárd dinárt tesz majd ki az idei vajdasági büdzsé bevételi oldala, 63,91 milliárd dinárt költ el Vajdaság az idén. A deficit 4,44 milliárd dinár. A hiányt fedezni tudja a tartomány, a korábbi évekből ugyanis 5,67 milliárd dinárt „hoztak át” 2017-be.

Nenad Borovićnak, a Demokrata Párt képviselőjének három módosítási indítványa volt a költségvetés javaslatára, ezeket elutasította korábban a tartományi kormány, tegnap azonban az illetékes bizottság is. A parlament mai ülésén újra megindokolhatja ezeket, és a ház döntése lesz a végső. Az indítvány egyes eszközök átcsoportosítását javasolja a menekültek és áttelepített személyek megsegítésének, illetve a munkahelyteremtésnek a céljaira.

A parlament mai ülésén a büdzsé mellett foglalkozik még az adminisztrációban foglalkoztatott állandó munkahellyel rendelkező személyek maximális számának meghatározásával, de megvitatja a tartományi alapítású vállalatok, intézmények éves üzleti jelentéseit is. Módosítják az ügyrendet, tárgyalnak a boszniai Szerb Köztársasággal aláírt együttműködési megállapodásról. Napirenden szerepel a vízgazdálkodásra szánt költségvetési összegének módosítása is.