2024. április 27., szombat

Lóháton a Tarcalig

Adai lovasok jártak a napokban Temerinben. Illés Ferenc a Nyergelj, fordulj! lovas egyesület elnöke a látogatás kapcsán elmondta, hogy az idén sorrendben a nyolcadik egyhetes lovas túrát lovagolják. Eddig Vajdaság északi és középső részét járták be, a Tisza vonalán, tavaly ellovagoltak Bezdán felé a Dunáig, az idei céljuk pedig az, hogy Bácska déli részére is eljussanak, és hogy közelebbről is megnézzék a Tarcal (Fruška gora) hegységet. A túrán 12 lovas vesz részt a tartomány egész területéről, de főleg Adáról.

A Dél-Bácskában túrázó adai lovasok (Góbor Béla felvétele)

A Dél-Bácskában túrázó adai lovasok (Góbor Béla felvétele)

– Az évek során kialakult egy szervezési rendszer, felkeressük lovas ismerőseinket, vagy azokat a családokat, akik lovakkal foglalkoznak, így fel tudják mérni a túra jelentőségét, és egy éjszakára be tudnak fogadni bennünket – mondta az egyesület elnöke. – A Temerinbe történő eljutás is egy hosszú szervezés eredménye, de mindig vannak új helyszínek is. Az előző években háromszázon felüli kilométert teljesítettünk, az idei túra hossza valamivel 300 kilométernél rövidebb lesz és hét napig tart. Naponta mintegy 30–50 kilométert lovagolunk. Hétfőn (augusztus 21-én) indultunk Adáról, Földváron szálltunk meg, onnan jöttünk Temerinbe, a további útvonal Futak (a Duna mente), Piros, Szenttamás és Pecesor, majd hazatérünk Adára.

Temerinben Pásztor Árpád és családja látta vendégül a túrázókat. A vendéglátók maguk is foglalkoznak lovakkal, ennél fogva jól tudják, hogy mire van szükségük a lovaknak és a lovasoknak. Pásztorék a túra egyik legkomolyabb támogatói.

– Szívesen fogadtuk a túrázókat, nem esik nehezünkre az ellátásuk, és szívesen látjuk őket jövőre is – mondta Árpád, akinek udvarán beszélgettünk, amíg a lovak szénával, abrakkal ellátva az udvar végében, a kifutón pihenték az út fáradalmait.

Saját lovaikkal a legtöbb dolga a feleségnek, Magdolnának van. Reá hárult a túra résztvevői fogadásával járó teendők végzésének nagy része is. – A férjem családján keresztül szerettem meg a lovakat – mondta a feleség. – A mostani fogadás előkészítésében nagyon sokan segítettek. Mindenki arra törekedett, hogy a vendégek jól érezzék magukat, és hogy pihenten folytathassák útjukat. Egyébként Temerinben is az utóbbi időben egyre többen tartanak lovat, melyeket a gyerekek, a fiatalok is megszeretnek, és megtanulják gondozni őket. Gyakran látni fiatal lovasokat is.