2024. május 8., szerda
KOSÁRLABDA

Csapatkapitány nélkül az Eb-re!

Igen kellemetlen hír érkezett az Európa-bajnokságra készülő szerbiai férfi kosárlabdacsapat háza tájáról: Miloš Teodosić csapatkapitánynak kiújult a vádlisérülése, így nem bír játszani a holnap kezdődő Akropolisz-kupán (Görögország, Olaszország, Szerbia, Grúzia), de ami még fontosabb, Aleksandar Đorđević szövetségi kapitány nem számíthat rá az Eb-n sem. A csapat így a hatodik kulcsjátékosa nélkül maradt, miután előzőleg Nemanja Bjelica, Miroslav Raduljica és Marko Simonović is lesérült, Nikola Jokić jelezte, hogy az NBA-re szeretne koncentrálni, s nem kíván szerepelni a válogatottban, Stefan Marković pedig még tavaly lemondta a szereplést a nemzeti mezben.

A szerb válogatott egyébként a hétvégén egy igen erős németországi tornán vett részt, amelyen három győzelemmel megszerezte az első helyet. A Hamburgban megrendezett torna kapcsán a kapitány elégedett volt, mert csapata bírta a sorozatterhelést, a játék napról napra javult, s a védelem is hatékony volt.

A szintén az Eb-re készülő magyar válogatott a hétvégén két edzőmérkőzést játszott Izlanddal, és két győzelmet aratott. A csapatban nem volt még ott a legjobb magyar, Hanga Ádám, akinek elhúzódott az átigazolási ügye, de Stojan Ivković szövetségi kapitány reményei szerint már számíthat rá a szintén e héten kezdődő lengyelországi tornán.

A lányok után a fiúk is

Miután a Szerbia U18-as leánycsapata ezüstérmet (a döntőben: Belgium–Szerbia 55:53) nyert a Szolnokon megtartott Eb-n, a szerb kadét (U16) fiúválogatott is érmes lett a Podgoricán megrendezett korosztályos Európa-bajnokságon. A fiatalok a bronzmérkőzésen Horvátországot győzték le 75:71-re.