2024. április 27., szombat
TEMERIN

Megemlékezés és táborzárás

Pénteken, augusztus 18-án a temerini tájház udvarában tartott Szent István-napi ünnepi megemlékezést a TAKT és a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. Ünnepi megemlékező beszédet Csorba Béla, a VMDP elnöke mondott. Felidézte a történelmi eseményeket, majd a jelenkor időszerű társadalmi és politikai állapotairól szólt.

Csorba Béla ünnepi beszédét mondja (Góbor Béla felvétele)

Csorba Béla ünnepi beszédét mondja (Góbor Béla felvétele)

– Napjainkban, mint látjuk, Európa ismét a gondolkodásmód-váltás kínjait éli – mondta Csorba. – A nyugati fele gazdag ugyan, de védtelen, és ezt nemcsak a folyamatos migránsáramlás, hanem a hetenként ismétlődő brutális terrorcselekmények is bizonyítják. Az EU vezetői nem a megoldást, hanem a bűnbakokat keresik. Az egyiket Lengyelországnak, a másikat Magyarországnak hívják. Történelme során ez a két nép tőle sokkal erősebb hatalmakkal szemben is többször bebizonyította, hogy függetlensége megőrzése érdekében nem retten vissza az áldozatoktól, igazától nem hagyja magát eltántorítani.

– Minket, magyarokat, erre tanít István király öröksége: a keresztény európai kulturális hagyományba ojtott nemzeti függetlenség. Ma ezt Magyarországon következetesen egyetlen politikai irányzat képviseli, Orbán Viktoré, és a mi meggyőződésünk szerint, nekünk délvidéki magyaroknak, és magyar pártoknak minden tőlünk telhetőt meg kell tenni, hogy a jövő évi választásokon ez a politika ismét diadalt arasson – mondta többek között a VMDP elnöke.

A Szent István-napi műsorral zárult a 21. temerini népzenei tábor. A gálaműsorban a résztvevők bemutatták az elsajátított énekeket és különböző hangszereken a zeneszámokat. Utána a Szent István-napra készített műsorban fellépett a Szirmai Károly MME férfikórusa, a citerazenekar az asszonykórussal, valamint Kónya Sándor csókai gitárművész és versénekes, aki vajdasági költők megzenésített verseit adta elő.