2024. április 27., szombat

Az energiahatékonyságról

Tudományos, népszerűsítő előadást tartottak Kishegyesen a racionális energia-felhasználásról

Péntek délelőtt a kishegyesi községi képviselő-testület tanácstermében tartott előadást Stefan Sikimić elektromérnök, Fogyasszunk racionálisan címmel. Az eseményre az újvidéki Ninamedia vállalat szervezésében került sor a Szerbiai Villanygazdaság Közvállalat megbízásából. Sikimić az előadás kapcsán elmondta lapunknak, hogy az energiahatékonyság a mindennapi életben is nagyon fontos.

Stefan Sikimić (Lakatos János felvétele)

Stefan Sikimić (Lakatos János felvétele)

– Az előadás célja az energiahatékonyság bemutatása. Ez valójában azt jelenti, hogy meg kell változtatnunk az energia-felhasználási szokásainkat, s ezáltal csökkenteni tudjuk a kiadásainkat. Az energiahatékonyságra nem kell egyfajta spórolásként tekinteni, mert az minden esetben valamiféle lemondással jár, az energiahatékonyság viszont nem. Nem változnak meg általa az életkörülményeink vagy a munkafeltételeink, mindössze a szokásainkat változtatjuk meg, és mint egyének vagy háztartások – hatékonyabbá válunk. Ebbe a fogalomkörbe tartozik pl. az elöregedett, kevésbé hatékony hőszigetelés lecserélése hatékonyabbra. Ugyancsak ide sorolható az energia-hatékony berendezések használata, amelyek ugyanazt a funkciót látják el, mint a többi berendezés, viszont a fejlesztéseknek köszönhetően sokkal kevesebb energiát használnak fel ehhez. Ugyancsak az energiahatékonyságot szolgálja, ha a hagyományos égőket takarékos vagy LED égőkre cseréljük. Ezek amellett, hogy kevesebb energiát fogyasztanak, sokkal tartósabbak is. Akár hatszor tovább is működhetnek, azonos mennyiségű fényt adnak le kevesebb energia felhasználásával, újrahasznosíthatók és nem adnak le hőt – mondta el Sikimić, majd néhány olyan tippet is adott, amelyeket mindenki kipróbálhat és nem kerülnek pénzbe.

– Főzzünk lefödött edényben, mert így 10 százalék energiát megtakarítunk. Ügyeljünk arra, hogy a frizsidert ne érje közvetlenül a napfény, és rendszeresen olvasszuk le, mert 10 milliméter jégréteg 10 százalékkal növeli a fogyasztását – tanácsolta az elektromérnök.

Végezetül azt is megtudtuk tőle, hogy a kishegyesi előadás egy országos projektum része volt, amit a Szerbiai Villanygazdaság Közvállalat az energiahatékonyság népszerűsítése céljából hozott létre.