2024. április 27., szombat
SZALSZÁVAL A KONYHÁBAN

Nyári gyümölcsös finomságok

Nincs finomabb a friss gyümölcsnél a nyári forróságban. Hűt is, frissít is a kánikulában, oltja a szomjúságot. Három az egyben, „3 in1”.

Kisfiammal reggelente felülünk a biciklire, elkarikázunk a közelben lévő zöldséges-gyümölcsös boltig, ahol isteni finom sárgadinnyét lehet venni. Majd kiülünk a kertbe (ki ül, ki szaladgál), és a dinnye felétől hamarosan a pocakunk gömbölyödik. Ha forróság van, és elmarad a dinnye, szinte hiányzik. Hát erre is rá lehet szokni, nem csak a „bűnös” dolgokra.

Szóval inkább frissen fogyasztjuk a gyümölcsöt, arról nem is beszélve, hogy igazából nem is kívánom ebben a forróságban a süteményt. Ha készítek édességet, inkább valami könnyedebb variációját választom. A növényi tejből készült fagylaltot is ki szeretném próbálni, de most jöjjön az, ami már bevált.

Ilyen például a szederkrém. Összeturmixolok 40 deka szedret, majd felteszem főni egy edényben. Egy púpos evőkanál keményítőt (kukorica, búza vagy tápióka is lehet), 4 evőkanál cukrot és fél kiskanál fahéjat összekeverek fél deciliter hideg vízzel, majd ha felforrt a szeder, állandó kevergetés mellett hozzáadom a keményítőt, és mérsékelt tűzön pár percig főzöm, hogy picit besűrűsödjön (nem lesz olyan sűrű, mint pl. a puding). Ha berakjuk a hűtőszekrénybe egy időre, akkor sűrűbb lesz majd. Lehet eszegetni magában, kenyérre kenve, zabpehelykását és grízt is lehet vele ízesíteni. Málnával ugyanígy el lehet készíteni. Csináltam sárgadinnyéből is, de azt inkább pudingszerűre készítettem, több keményítővel, és fahéj helyett mentát raktam hozzá. Sárgadinnyepuding. Egyszer majd annak a receptjét is leírom.

A másik a szezámmagkrémes barack.

Sárga- és őszibarackkal is finom. Felszeletelek 4 közepes őszibarackot, belerakom egy tálba. Rácsorgatok 6 evőkanál szezámmagkrémet, és 2 evőkanál mézet úgy, hogy befedje a felszeletelt barackokat. Hűtőbe rakom egy órára, mert úgy finomabb, de persze ez a része el is hanyagolható. Egyébként, ha igazán érett a barack, nem kell hozzá méz. Kevésbé lesz édes így, de nagyon finom és különleges ízű. Meg lehet kóstolni méz nélkül, és ha nem elég édes, a végén mindig lehet még rácsorgatni. A szezámmagkrémet bioboltban veszem, illetve nagyobb vegyeskereskedésekben, de valószínűleg otthon is el lehet készíteni.

Amikor a múlt hétvégén lehűlt az idő, mégiscsak bekapcsoltam a sütőt, és muffint készítettem. Málnás-kakaósat, persze jó minőségű holland kakaóporral.

Málnás-kakaós muffin

Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölybúzaliszt, ½ tasak sütőpor, 3 dkg kakaópor, 7 púpos ek. cukor, 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2,5 dl összeturmixolt málna (kb. 25 dkg málnából).

Elkészítése: A lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverjük, a málnát összeturmixoljuk. Hozzáadjuk az olajat és a cukrot, majd a lisztes keveréket is. Miután jól elkevertük, bekapcsoljuk a sütőt 175 fokra. A muffinsütőt kibéleljük papírkosárkákkal, majd belekanalazzuk a masszát, és mehet is a sütőbe kb. 25 percre. Mielőtt kivesszük, érdemes tűpróbát csinálni. Más gyümölccsel is elkészíthető.

Jó sütögetést!