2024. május 8., szerda

Penzijsko osiguranje i sezonskim radnicima

Srbija želi da prati primer Mađarske.

Od sledeće godine, sezonski radnici u poljoprivredi će uživati potpunu zaštitu. Po novom zakonu, koji se sada sprema, imaće i penzijsko i zdravstveno osiguranje - izjavio je Branislav Nedimović, ministar za poljoprivredu.

-Kod nas sezonski radnici u poljoprivredi uglavnom rade na crno, prvenstveno zbog birokratskih barijera. Sada bi želeli da izradimo sistem kao što ima i Mađarska, što omogućava da se oko 100 000 radnika uključi u sistem penzijskog i zdravstvenog osiguranja - rekao je ministar.

Projekat će zajedno ostvariti ministarstvo poljoprivrede, rada i finansija kao i NALED, koji se bavi razvojom privrede i nemački GIZ, organizacija za saradnju. Uvešće se portal na internetu onima koji zapošljavaju sezonske radnike, zbog obaveznih prijava. Ovo će omogućiti automatsku prijavu u svim sistemima.

-Još nismo odredili koliki će porez plaćati poslodavac, ali ministarstvo poljoprivrede predlaže da iznos ne bude veći od 200-300 dinara, tj. da ne pređe 20% od dnevnice-rekao je Nedimović.

Zoran Đorđević, ministar rada se nada da će se zahvaljujući ovom projektu smanjiti siva ekonomija i nezaposlenost.

-2016.godine, 65% sezonskih radnika je radilo bez ugovora, sad ćemo to promeniti. Iskustvo zemalja koje primenjuju ovaj sistem, kao što je i Mađatrska, pokazuje da idemo dobrim putem - izjavio je Đorđević.

Ministarstvo rada je već počelo sa reformama inspekcijske službe, koje će od sada strožije kontrolisati poslodavce na celoj teritoriji zemlje.

Aleksandar Ružević, predsednik upravnog odbora NALED je naglasio da će ovim porezima povećavati budžet zemlje. NALED je u saradnji sa GIZ-om obezbedio 400 000 evra za izradu odgovarajućih softvera, za obuku korisnika, za otvaranje call centra i za formiranje registra za sezonske radnike. Izradiće jednostavnu metodu, koja će olakšati uključenje u osiguravajući sistem i za poljoprivrednike i za male privrednike. Usvajanje zakona se očekuje do kraja godine.

-Zakon će omogućiti nezaposlenima, penzionerima, kao i omladini od 15-18 godina privremene poslove u poljoprivredi. Prijavljeni sezonski radnici neće izgubiti svoja prava kod Zavoda za zapošljavanje, ni socijalnu pomoć, iako imaju ovakva primanja - objašnjavao je Ružić. Istakao je da su u Mađarskoj, pomoću ovakvog programa, uvukli 700 000 radnika u legalne poslove. Ovakva rešenja će kod nas, za sada primenjivati samo u poljoprivredi, ali kasnije će proširiti i na građevinarstvo i turizam.

Axel Dittman, ambasador Nemačke u Srbiji, smatra da projekat najveću podršku pruža najugroženijim slojevima društva, time što će se uključiti u socijalno i zdravstveno osiguranje.