2024. április 27., szombat

Szeged és Szabadka között – autóbusszal

Augusztus végéig pénteken, szombaton és vasárnap szünetel a Volánbusz Szabadkára induló járata – A Subotica-trans járatai esetében nem volt buszkimaradás a határhelyzet miatt

A nyári hónapokban naponta szóba kerül a határhelyzet, a vendégmunkások miatt előállt torlódás és többórás várakozás a határokon. A hétvégeken különösen sokat kellett várakozniuk a határárátlépőknek a határ mindkét oldalán. A tömegközlekedési lehetőségekről a két ország között a Subotica-trans, valamint a Volánbusz Zrt. illetékeseitől érdeklődtünk.

Milan Vasović, a Subotica-trans utasforgalmi vállalat közlekedéssel megbízott igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Subotica-trans hétfőtől szombatig naponta két járatot indít Szegedre és vissza. Reggel fél hétkor és fél nyolckor indulnak a buszok Szegedre, és fél egykor, valamint 15.40-kor indulnak vissza Szegedről Szabadkára. Augusztusban mindkét járatot a Subotica-trans indítja, szeptemberben pedig a reggel fél nyolcas Szegedre induló busz, valamint a 15.40-kor Szegedről visszatérő autóbusz a Bečej-prevoz autóbusza, ugyanis már több éve a két utasszállító vállalat havonta cseréli az említett járatot. Az igazgatóhelyettes azt is elmondta, hogy a menetrend szerinti járatok egy hallgatólagos egyezménnyel elsőbbséget élveznek határátlépéskor, ez csak abban az esetben nem lehetséges, ha a busz a határon a torlódás miatt nem tud bejutni a buszok számára kijelölt sávba.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

– Augusztusban előfordult már, hogy a busz annyit várakozott, hogy majdnem lekéste a visszaindulási időpontot, az utasok gyalog mentek át a határon és határbusszal folytatták útjukat Szegedig, de buszkimaradás egyetlen alkalommal sem volt. Júniusban, amikor még Magyarországon tartott a vizsgaidőszak az egyetemistáknak, a Szegedről 15.40-kor induló járatunkat minibusszal erősítettük meg, ennek köszönhetően senki sem maradt le a buszról – mondta el érdeklődésünkre Milan Vasović.

A Volánbusz Zrt. illetékeseit e-mailben kerestük fel a menetrend szerinti járatok kapcsán, azaz a Szeged–Szabadka útvonalon közlekedő buszok indulási időpontjairól érdeklődtünk.

– A határhelyzet nagymértékben befolyásolja a Szabadka felé induló autóbuszok közlekedését. Sajnos a menetrend szerinti autóbuszjáratok nem élveznek előnyt a határátlépéskor, de ha elsőbbségben részesültek volna, akkor sem tudtuk volna ezt az előnyt kihasználni, ugyanis olyan hosszú sorok voltak, hogy a határállomást sem tudták megközelíteni az autóbuszok. A határátkelési problémák miatt a Volánbusz Zrt. nem tudta tartani a meghirdetett menetrendet, emiatt augusztus 31-éig a Budapest–Szeged–Szabadka járat végállomása Szeged, a busz nem közlekedik Szabadkára, a többi napokon pedig megmarad a normál menetrend – tudtuk meg a Volánbusz Zrt. Kommunikációs és Marketing Irodától.

A Volánbusz Zrt. Illetékesei azt is közölték, hogy elővételes utasaikat, ha adtak elérhetőséget, telefonon vagy e-mailben tájékoztatták, ha nem tudták közlekedtetni az adott járatot, és a szabadkai buszpályaudvart is tájékoztatták, ha törölték esetleg az aznapi járatot a határhelyzet miatt.