2024. április 27., szombat

Olajrepce – a jelen és a jövő

Olajgyár épül Zentán a Prosperitati támogatásával – A Sebagrar nagy területen termesztet repcét

A zentai Sirmer Szebasztián, a Sebagrar magánvállalat tulajdonosa is részt vett a zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat által kedden megtartott, az olajnövények termesztéséről szóló szakmai találkozón.

A repcéből nyerhető olaj iránt világszerte évről évre növekvő kereslet nyilvánul meg (Gergely József felvétele)

A repcéből nyerhető olaj iránt világszerte évről évre növekvő kereslet nyilvánul meg (Gergely József felvétele)

A mezőgazdasági termelők körében évről évre népszerűbb a biztos jövedelmet adó olajrepce termesztése. Az elmúlt négy-öt évben Vajdaságban gyakorlatilag tízszereződött az olajrepcével bevetett termőterület nagysága. Jelenleg az olajrepce a legperspektívebb olajnövény, hiszen Olaszországtól Oroszországig, de Európa más részein is keresett termék a repceolaj. Az EU országaiban a repceolajból előállítható biodízel egyre nagyobb arányban van jelen az üzemanyagokban. A környezetbarát biodízel (elégetésekor kevesebb káros anyag keletkezik) előállításához az EU országiban folyamatosan nő a kereslet az olajrepce iránt.

– Cégünk, a Sebagrar már öt éve foglalkozik ipari növények, többek között olajrepce termesztetésével, felvásárlásával és forgalmazásával. Egy folyamatban lévő új beruházásnak köszönhetően Zentán, a Žitopromet mögött jövőre elkészül egy 12 000 tonna repce feldolgozására alkalmas olajgyár, amelyben 25 ember számára lesz munkalehetőség. A későbbiekben a szükségletek alapján tovább bővíthetjük a feldolgozó kapacitásunkat.

A repceolaj a legjobb minőségű olajok közé tartozik, a kisajtolt magból visszamaradó repcepogácsa pedig kiváló takarmány, eredményesen fel lehet használni a jószághizlalásban. Évről évre nagyobb területre kötünk szerződést a földművesekkel olajrepce termesztésére. A nagy érdeklődésre való tekintettel és a készülő feldolgozóüzem nyersanyaggal való ellátása érdekében az idén több mint 1200 hektár repce termesztésére kötünk szerződést. A szükséges alapanyagokat, a jó minőségű vetőmagot stb. természetesen a cégünk biztosítja.

Vetéskor még nem tudjuk a repce árát, de januárban már ismertek az az évi piaci körülmények, és cégünk a legjobb piaci árat biztosítja a termelőknek. A kockázatvállalás közös, a Sebagrar a termelési szerződésben teljes egészében magára vállalja a repcetermelés költségeit. Három községben van felvásárlóállomásunk. Zentához viszonyítva 40-50 kilométeres körzetben termeltetünk repcét.

A talaj minősége vidékenként eltérő, ezért szakembereink figyelemmel kísérik a leszerződött területeken folyó repcetermelést és a helyi adottságok, talajminőség és egyéb környezeti tényezők figyelembevételével, szaktanáccsal látják el a gazdákat a minél eredményesebb termelés, a nagyobb hozamok elérése érdekében. Ez mindkét szerződött fél érdeke.

A repcéből nyerhető olaj iránt világszerte évről évre növekvő kereslet nyilvánul meg. Elérkezik az idő, amikor Szerbiában is kötelező lesz a biodízel alkalmazása, különösen a közvállalatok járműveiben. A mezőgazdasági termelők felismerték az olajrepce termesztésében rejlő jó lehetőségeket. Elsősorban a jövedelmezőség, a biztos piac és a stabil ár hat ösztönzően a repce termesztésére – mondta Sirmer Szebasztián, a Sebagar tulajdonosa, a Vajdasági Iparkamara mezőgazdasági ágazatának alelnöke.

A Sebagrar olajgyára felépítéséhez a Prosperitati Alapítvány nyújt támogatást és hitelt. Az alapítvány szabályzata értelmében a kölcsön elnyerésének a feltétele az új munkahelyek megnyitása. A Sebagrar jelenleg 15 személyt foglalkoztat, de az év égéig még 20 személyt alkalmaznak. Az olajgyár építése szeptemberben kezdődik és tavaszra már üzemképes állapotban lesz.