2024. március 29., péntek

Nem szívesen vallják be, hogy nyaralni mennek

Ha a miniszterek szabadságra is mennek, nem áll le a kormány munkája

Habár Szerbiában arra nincs külön szabályozás, hogy a miniszterek mikor használhatják ki a szabadságukat, vagyis nem létezik kollektív szabadság a kormányon belül, enélkül is tudni, hogy a miniszterek többsége éppen augusztusban használja szabadnapjait. Ez nem valami rendkívüli jelenség, a nyugati országokban (igaz, nem mindenütt) a miniszterek kollektív szabadságra mennek.

A Danas napilap szerint a szerb kormány egyáltalán nem kíván foglalkozni a kollektív szabadság ötletével, még ha azzal egyetértenek is, hogy mindenkinek joga van a szabadnapokra. Ana Brnabić kormányfő, a kabinetjéből kapott információk szerint, számon kérte a miniszterektől, hogy ki mikor kíván szabadságra menni. Ez az adat ugyanis a munka megszervezéséhez kell, mert még ha valamelyik miniszter szabadságra megy is, nem állhat le a munka a kormányban, illetve a minisztériumban. A kormányüléseken a minisztert az államtitkárok helyettesítik, mint ez máskor is lenni szokott, amikor a miniszterek valamilyen oknál fogva nem tudnak megjelenni az ülésen. A kormányfőt pedig az első kormányfőhelyettes helyettesíti.

Sokszor felvetődik a médiumokban a kérdés, hogy a kormánytagoknak jár-e a szabadság. Rasim Ljajić kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter szerint ezt a kérdést a sajtó ízléstelen mederbe terelte már, mintha az ország legnagyobb gondja abban rejlene, hogy a miniszterek mennek-e nyaralni vagy sem. Hangsúlyozta, ellenzi a demagóg hozzáállást.

– Ami az egész világon normális, Szerbiában nem az. Az, aki szabadságra megy, mindjárt megjelenik az újságok címlapján. Szerbiában 1,2 millió polgár használja a szabadságát, de csak abban az esetben jelent ez problémát, amikor a kormány tagjai teszik ezt – reagálta le Ljajić, aki saját bevallása szerint már nyolc éve nem használta ki a szabadságát.

Zorana Mihajlović építési és közlekedési miniszter szerint ugyanakkor akár a kollektív szabadság is jobb megoldás lenne, minthogy valaki populista okokból azt nyilatkozza, nem megy szabadságra, és így titkolja el, hogy nyaralni megy.

– Ezzel a bulvárlapok címlapfotóit akarják elkerülni, mert láss csodát, a miniszterek is pihennek. A világ minden kormányában létezik nyári szabadság, nem bűn nyaralni menni. Nem tiltakoznék a kollektív szabadság bevezetés ellen. Személy szerint én ebben az évben, mint a korábbi években is, 5 munkanapot vettem ki, hogy a fiammal elutazhassak a tengerre. Ezek azok a pillanatok, amelyeket együtt tölthetünk el – mondta Mihajlović.

Slavica Đukić Dejanović, népességpolitikával megbízott tárca nélküli miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy a szabadságra, a szabadnapokra a hatékonyabb munka érdekében is szükség van, a kollektív szabadság ötletét azonban elvetette.

A Danas napilap két országot hozott fel példának. Az egyik Franciaország, ahol az idén a miniszterek augusztus 10-e óta vannak szabadságon két hétig. A kollektív szabadság ötletét még 2011-ben vezették be és azóta gyakorlattá vált, azzal, hogy ez alatt a két hét alatt a miniszterek nem hagyhatják el az országot, hogy rendkívüli helyzetben gyorsan visszatérhessenek a munkahelyükre.

Montenegróban augusztus 7-e és 28-a között pihen az egész kormány a miniszterekkel és az alkalmazottakkal együtt, azzal, hogy minden minisztériumban ügyeletet tartanak.

Magyarországon ugyanakkor, a HVG hírei szerint, a Fidesz és a KDNP júliusi frakcióülésén jelentette be Orbán Viktor, Magyarország külügyminisztere, augusztus 1-je és 20-a között tölti szabadságát, és arra kérte munkatársait, tegyék ők is ezt, mert augusztus 20-a után a tavaszra esedékes parlamenti választásokig erre nem lesz lehetőségük. Vagyis jelenleg ő is és a miniszterek is a szabadságukat töltik.