2024. április 27., szombat

Kórházban van a hétvégén eltűnt Mačković Martin

Hétfőn délután megkerült a hétvégén Berlinben eltűnt huszonkét éves Mačković Martin, a Palicsi Evezős Klub kiválósága. A versenyző az elmúlt időszakot, a július végi világbajnokságot követően pihenéssel töltötte, és a tervek szerint szombaton Budapestre, a Sziget Fesztiválra utazott volna, ahol nem csak szórakozni szándékozott.

Mačković Martin korábban a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban tanult. A szerbiai evezős-válogatott tagjaként számos versenyen vett részt.

A legutóbbi négy korosztályos világbajnokságról éremmel tért haza. Tavaly világbajnoki címet szerzett, míg legutóbb, a már említett, a bulgáriai Plovdivban megrendezett világbajnokságon bronzérmet szerzett párosban Viktor Pivačcsal.

A világhálón található információk szerint Martin szombaton reggel összepakolta holmiját, törölte a Facebook-profilját és összetörte a telefonját. Ezt követően sokáig nem érkezett hír felőle, annak ellenére, hogy az ismerősök a világháló adta lehetőségeket kihasználva mindent elkövettek a fiú előkerítéséért.

Stevan Mačković, Martin édesapja, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója lapunk kérésére elmondta, hogy fia evezőstársaival augusztus hatodikán repülővel utazott el Hollandiába, Amszterdamba, ahonnan néhány nap elteltével továbbutazott Németországba. Martin és csapattársai a Sziget Fesztivál meghívottjaiként az ergométer működését mutatták volna be a fesztiválozóknak. Ez azonban elmaradt, hisz Martin társai is a fiú után kutattak. Martin eltűnését édesapja bejelentette a szerbiai rendőrségen, akik biztosították arról, hogy nemzetközi körözési parancsot adnak ki, ami azt jelenti, hogy az Interpol is nyomozott utána. A család a legnagyobb közösségi oldalon is kutatott a fiú után, mint mondták, ez a legtöbb, amit itthonról tenni tudtak. Stevan Mačković már hétfőn a déli órákban optimistán beszélt az ügyről, és meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Martin hamarosan előkerül. Az eredeti tervek szerint Martinnak 15-én kellett volna hazajönnie.

14 órakor az ismerősök a világhálón értesülhettek arról, hogy Martin megkerült és jól van. Kérdésünkre Martin édesanyja, Mačković Márta ezt meg is erősítette, és hozzátette, valamivel 13 óra után e-mailben kapták az értesítést, hogy a sportoló előkerült és egy berlini kórházban fekszik. Arról, hogy mikor és miért szállították kórházba, illetve, hogy onnan mikor engedik ki, a család nem tudott információval szolgálni, de az édesanya örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy fia él és jól van.