2024. április 26., péntek

Újdonságok a szántóversenyen

Idén hatodik alkalommal szervezte meg e megmérettetést a Gunarasi Gazdakör

A gunarasi falunapnak hat éve szerves részét képezi a szántóverseny, amelyet a Gunarasi Gazdakör szervez. A rendezvény évről-évre népszerűbb mind a helyiek, mind a környező települések lakói körében, és mindig tud valami új tartalommal szolgálni. Talán ezért is jelentkeztek az idén többen a versenyre, mint a korábbi években. Király Zoltán, a Gunarasi Gazdakör elnöke arról számolt be a médiának, hogy a nagyszámú versenyző két kategóriában küzdött meg egymással.

Szakértő szemek figyelték a versenyzőket (Lakatos János felvétele)

Szakértő szemek figyelték a versenyzőket (Lakatos János felvétele)

– A versenyzők A, illetve B kategóriákban versenyeztek egymással. A kategóriába az egy- és kétvasú ekék tartoznak, B kategóriába pedig a három vagy több vasú ekék. Az első kategóriába több, mint tíz jelentkezőnk volt, a másodikba pedig több, mint húsz, tehát az idén több, mint negyvenen versenyeztek. A versenyzőknek arra kellett odafigyelniük, amire egy normális szántásnál: egyenes legyen a barázda, ne szántsák ki az utat, ne vigyenek rá földet, stb. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a rendezvény szórakoztató jellegű. Gunaras egy kis közösség, ezért nagyobb parcellákat és nagyobb helyszínt nem tudunk biztosítani. Viszont a verseny a környező településeken is igen népszerű, a helyiek mellett érkeztek versenyzők Dreáról, Bajsáról, Magyarkanizsáról, Oromhegyesről, Tornyosról és Zentáról. Évről-évre szélesebb körben tudnak róla az emberek, és egészen tömeges rendezvénnyé nőtte ki magát – számolt be a gazdakör elnöke, majd arról is szólt, hogy az idei verseny újdonsága, a Prosperitati támogatásával beszerzett új mezőgépek kiállítása. Gunaras kis közösség, mégis nagyon sokan nyertek a pályázaton. A kiállítással arra akarták ösztönözni a gazdákat, akik még nem pályáztak, hogy tegyék meg, mert megéri, fogalmazott Király.

A szántóversenyen jelen volt dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgató bizottságának elnöke. Nagy arról beszélt a médiának, hogy a Prosperitati támogatása nagy ajándék mind a gazdáknak, mind a beszállítóknak.

– A pályázatunkon 80 gunarasi nyert, ami által 45 millió dinár összértékű támogatás érkezett a faluba. Azt gondolom, hogy ennek a mezőgazdasági településnek ez egy nagyon szép eredmény. Ha visszatekintünk az elmúlt másfél évre, akkor el lehet mondani, hogy ez nagyon szép ajándék. Ilyen támogatással a mezőgazdasággal foglalkozó családok megerősödhetnek, aminek köszönhetően nem kell külföldre menni, együtt maradhatnak. Ezenkívül ajándék azoknak a beszállítóknak is, akik elkészítették, beszerezték a gazdáknak ezeket gépeket. Területileg és ágazatilag is hatalmas hatása van a támogatási rendszerünknek – fogalmazott az elnök.

A gunarasi rendezvényt megtisztelte jelenlétével Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő is.

– Nagyon jó dolog, hogy vannak ilyen rendezvények, ahol a termelők összejöhetnek és tapasztalatot cserélhetnek. Külön öröm, hogy a Prosperitatival közösen meg tudtak szervezni egy ilyen kiállítást. Nagyon sok nyertes pályázó van erről a kis településről, és bízok benne, hogy ezek az eszközök és gépek hozzájárulnak, hogy termelésen már a következő évben meglátsszon, hogy korszerűsítettek a gazdák. Úgy látom, hogy ez sikeres program, amivel hozzá tudunk járulni, hogy minél többen maradjanak meg a mezőgazdaságban – mondta el Fremond.

Az idei szántóverseny minden szempontból sikeresnek nevezhető. A számos kísérő tartalom mellett azonban a hangsúly mégis a szántáson volt. Ez alkalommal A kategóriában Gere Zsolt Bogarasról lett az első, B kategóriában pedig Kovács Attila Gunarasról.