2024. április 27., szombat

Egy helyszín, két művésztelep

Vajdasági és szegedi művészek alkottak Zentán az Anna Panzióban

A zentai Anna Panzió egyszerre két művésztelepnek is otthont adott az elmúlt időszakban. Július utolsó napjától a Szegedi Szépmíves Céh 32. művésztelepének résztvevői alkottak a helyszínen, augusztus 4-étől pedig a fiatal társaság a Tisza-kedvelők Nemzetközi Művésztelepének résztvevőivel egészült ki.

Nagy Károly, a Szegedi Szépmíves Céh elnöke, Vinkler-díjas festő- és grafikusművész a művésztelepről nyilatkozva elmondta, hogy 12 fiatal alkotóval érkeztek, és igazán tartalmas és termékeny időt töltöttek a Tisza-parti városban:

– Fiatal fotósokkal és festőkkel jöttem, és mindenki nagyon jól érezte magát. Az én kérésem ezúttal is az volt, hogy a résztvevők szabadon alkossanak, viszont a munkáikról tükröződjön az itteni légkör, hangulat, az alkotásokon szeretném viszontlátni a hely lelkiségét. Ezért volt, aki két délutánt is a túlparti strandon töltött, és ott festett, volt, aki a piacon vagy a városközpontban dolgozott, és így közvetlen kapcsolatba is kerülhettek a helybeliekkel. A fotósoknak úgyszintén nagyon tetszett a helyszín, sokat fotózták a Tiszát, a Tisza-partot, a vidéket.

Nagy Károly azt is elmondta, hogy Zentára a Szegedhez való közelsége miatt esett a választásuk, és nagyon jó döntésnek bizonyult, hiszen otthonosan érezték magukat, és számára ez a kisvárosi hangulat egyfajta szabadságot jelképez. A Szegedi Szépmíves Céhet egyébként 1990-ben alapították, és a csoport a szegedi alkotókat tömöríti. A Szépmíves Céh minden évben művésztelepet szervez, rendszeresen van ösztöndíjasuk is, és igyekeznek bemutatkozási lehetőséget adni a fiatal művészeknek.

A művésztelep résztvevői között volt a zsombói (Szeged környéki falu) Nagy Dominik is, aki arról számolt be, hogy tetszik neki a város, a környezet és maga az alkotótelep is:

– Ez a harmadik művésztelepem, és nagyon jól érzem magam. Igaz, hogy Szerbiában vagyunk, de főleg magyar hangokat hallok, és ez jólesik. Készítettem képet a strandon is, és itt az udvarban is, de mivel még nem igazán tudom rendesen használni az akrilfestéket, lassan haladok, és nem olyan kiforrottak a képeim, mint a gyakorlott művészeké. A művésztelepen sok segítséget kapok a tapasztalt művészektől, de én magam is szívesen kísérletezek – mondta.

A Szegedi Szépmíves Céh művésztelepének alkotásait augusztus 22-én mutatják be az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban 17 órától.

Az Anna Panzióban alkotó szegedi társasághoz múlt pénteken csatlakoztak a Tisza-kedvelők Nemzetközi Művésztelepének résztvevői is, akik már negyedik alkalommal gyűltek össze alkotni, ugyanazon a helyszínen. Gyurkovics Hunor grafikus és festőművész, a művésztelep vezetője elmondta, hogy az alkotók között volt Péter László grafikusművész, Fujkin István illusztrátor és festőművész, Boros György festőművész, Mezei Erzsébet grafikusművész és Kis Butterer Márta festőművész is. A Tisza-kedvelők művésztelepének alkotásaiból több kiállítás is készül majd, így a közönség láthatja többek között Zentán, Topolyán, Szabadkán és Magyarkanizsán is. Gyurkovics Hunor azt is elmondta, hogy a képek megvásárolhatók lesznek, és a bevételből a jövő évi művésztelepet kívánják megalapozni.