2024. április 27., szombat

Hat sebesült katona a párizsi gázoláskor

Biztonságiak támadás alatt, Párizsban katonák közé hajtott egy ismeretlen személy ma, aki rendőrhajsza után ellenált a letartóztatásnak. Autóját csak rálövésekkel lehetett megállítani, ami közben megsérült, ám egy egy rendőr szintén sérülést szenvedett.

Párizsban a rendőrség nagy erőkkel kereste azt a járművezetőt, aki BMW típusú autóját Párizs külvárosában egy csoport katona közé hajtotta, akik a laktanyájuk közelében tartózkodtak. Hat katona megsebesült. A vezető indítéka nem ismert, bár azt biztosan állíthatják szakértők, hogy katonákat akarattal vette célba. A városelnök a közelben tartózkodott, és szemtanúja lehetett az esetnek. Ez az utolsó támadás abban a sorozatban, amely biztonságiakat vett célba Franciaországban.

Négy katona csak könnyebb sérüléseket szenvedett, míg kettőt a Percy katonai kórházban ápolnak Párizs déli részén. Ők a 35. gyalogsági ezredben szolgáltak az Őrszem hadműveletben, amelyet azért hoztak létre hogy megóvják a kiemelkedő francia térségeket miután több iszlamista motiváltságú szélőséges támadás volt 2015-ben a francia belügyminisztérium szerint.

A tanúk a látott BMW-vel kapcsolatban elmondták, hogy egyetlen személy volt benne, egy közeli völgy-zsákutcában várakozott, az Őrszem katonáinak igénybe vett laktanyája közelében. Akkor hajtott ki a völgy-zsákutcából, amikor a katonák kiléptek a laktanyából, hogy felszálljanak egy csapatszállítóra. A katonák nem vehették kellő időben észre, mert a zsákutca az ő laktanyájuk szintjétől lefelé halad.

Franciaország rendkívüli állapotban van, 2015 novembere óta, amikor terrorista támadás alkalmával 130 személy halt meg. Ez volt a hatodik incidens amely francia biztonságiakat érintett 2017-ben. Az incidensek magas turisztikai jelentőségű objektumok helyszínein történtek, mint a Louvre, a Champs-Elysees, a Notre Dame katedrális, és a Paris' Orly repülőtér.

A francia elnök előzőleg szerda reggelre legmagasabb szinten biztonsági összejövetelt, tanácsot hívott össze.