2024. április 26., péntek

Észak-Korea nyomás alá helyezését sürgetik

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán hétfői közös közleményében sürgette, hogy a nemzetközi közösség helyezze nyomás alá Észak-Koreát annak érdekében, hogy az letérjen "fenyegetés és a provokáció útjáról".

A három szövetséges diplomáciai és gazdasági eszközök segítségével reméli tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Phenjant.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) ötvenedik, Manilában tartott külügyminiszteri tanácskozása alkalmával kiadott közleményében a három ország felhívta a figyelmet, hogy szigorúan be kell tartani az Észak-Koreát sújtó új szankciókat. Hangoztatták, hogy elkötelezettek a büntetőintézkedéseket illetően, és segítséget nyújtanak életbe léptetésükhöz.

A három országhoz Dél-Korea is csatlakozott. A szöuli külügyminisztérium sajtóközleményében hangsúlyozta: Phenjan múlt hónapban végrehajtott két interkontinentális ballisztikusrakéta-kísérlete jelentős haladást jelez a nukleáris és rakétaprogramban. A tárca hozzátette: Szöul, Tokió és Washington szoros együttműködésre tett ígéretet annak érdekében, hogy a nemzetközi közösség betartsa az új szankciókat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja szombaton egyhangúlag elfogadott határozattal újabb szigorú büntetőintézkedésekkel sújtotta Észak-Koreát nukleáris és rakétaprogramja miatt.

A szankció nyomán Phenjan évi 1 milliárd dollártól, azaz exportbevételeinek harmadától eshet el. Az új intézkedéscsomag egyebek között tiltja a szén, a vasérc, a vas, az ólomérc, az ólom, a hal és a tengeri ételek kivitelét.

A 2371-es határozat 2006 óta a nyolcadik a maga nemében. A Biztonsági Tanács legutóbb júniusban fokozta a nyomást Észak-Koreán, de Phenjant eddig nem sikerült megfékezni.

A tízoldalas határozat elítélte a phenjani rezsim legújabb rakétakísérleteit. Észak-Korea július 4-én kilőtte első interkontinentális ballisztikus rakétáját, amelyet július 28-án egy második követett. Szakértők számításai szerint a Hvaszong-14-es típusú rakéta hatósugara 10 ezer kilométer, és Észak-Korea akár Los Angelest, Denvert vagy Chicagót is elérheti vele.