2024. április 26., péntek

Tekián, a lelki béke helyén

Havas Boldogasszony ünnepén ószláv, német, magyar és horvát nyelvű szentmisére érkeztek a zarándokok

A szájhagyomány szerint Szűz Máriának, a keresztények oltalmazójának égi közbenjárására 301 évvel ezelőtt, 1716-ban Savoyai Jenő vezetésével a keresztény hadsereg Tekián a túlerőben levő törököktől megmentette Európát, Péterváradot, Szerémséget és az egész vidéket. E csodálatos eseményre emlékezve az idén is sokan felkeresték a péterváradi tekiai Boldogságos Szűzanya kegyhelyet, hogy a múltat ne feledjék el, a jelent megőrizzék, és könyörögjenek az áldásos jövőért.

Erhard Róbert atya vezette a magyar nyelvű szentmisét (kép: Ótos András)

Erhard Róbert atya vezette a magyar nyelvű szentmisét (kép: Ótos András)

Augusztus 4-én és 5-én ószláv, német, magyar és horvát nyelvű szentmisére érkeztek nemcsak helybeliek, hanem zarándokok is a környékbeli és távolabbi helységekből gyalog, kerékpárral, autóval, busszal. A hőség ellenére sokan vették a fáradságot, hogy korábban keljenek, s mindent félretéve eljöjjenek, mert nemcsak ünnepelésre, hanem lelki táplálékra vágytak.

A szombati, magyar nyelven bemutatott legszentebb áldozatot a jelenlevőkért, azok imaszándékaiért, az otthon maradt idős, beteg családtagokért, magányosokért ajánlotta fel Erhard Róbert újvidéki esperesplébános, tiszteletbeli apát, paptestvéreivel együtt.

A homíliájában arról beszélt, hogy Isten különféle talentummal elhalmozott bennünket, hogy egymást gazdagítsuk, és együtt próbáljuk leküzdeni az élet kihívásait. Kiemelte, hogy égi édesanyánk, Havas Boldogasszony közbenjár értünk, mutatja az utat Krisztushoz, és segít abban, ami a legnehezebb a mai kor emberének: hogy önmagát leküzdje, szeretetből és egymásért tudjon élni, ajándékká válni egymás számára.