2024. április 27., szombat

Csepurin: Fontos a közös történelmi örökség megőrzése

A Batinai ütközet emlékmúzeumot november 11-éig fel kellene újítani

Újvidékre látogatott kedden Alekszandr Csepurin, az Orosz Föderáció belgrádi nagykövete, akit Igor Mirović tartományi kormányfő és Đorđe Milićević, a kabinet alelnöke fogadott. Az intenzívebb gazdasági és régióközi, valamint kulturális együttműködés lehetőségeit vették számba.

vojvodina.gov.rs

vojvodina.gov.rs

Mirović hangsúlyozta, hogy a két ország hagyományosan jó kapcsolatait regionális szinten, Vajdaság AT, valamint az oroszországi Arhangelszki és Nyizsnyij Novgorod-i terület közötti, most készülő együttműködési megállapodások alapján lehet továbbfejleszteni. Ezzel intenzívebbé válhatnak mind a gazdasági, mind a tudományos, oktatási és idegenforgalmi kapcsolatok.
Mirović és Csepurin egyetértettek abban, hogy a kulturális, valamint a közös történelmi örökség megőrzése céljából való együttműködés különleges jelentőséggel bír. Az orosz diplomata megköszönte Mirovićnak, hogy kezdeményezte a Batinai ütközet Emlékközpont keretében levő múzeum felújítását. Ezt a munkát november 11-éig be kellene fejezni, ugyanis akkor van a batinai ütközet évfordulója.
Vendéglátói kíséretében Alekszandr Csepurin nagykövetet tegnap a Vajdasági Fejlesztési Ügynökségben a tartomány gazdasági lehetőségeiről tájékoztatták, valamint szó esett a szerbiai és az orosz gazdasági kamarák kapcsolatainak erősítéséről is.
Vendéglátói kíséretében Csepurin ellátogatott a Matica srpska galériájába is.