2024. április 26., péntek
KÉZILABDA

A hetedik OTP Bank–Kanizsa-kupa

Augusztus 24-én kezdődik Magyarkanizsán a hagyományos kézilabdatorna, amelynek részleteiről Dukai Ferenc fő szervező nyilatkozott

A hetedik nemzetközi kézilabdatornát szervezitek, s végre megértétek, hogy van névadó szponzorotok.

– Igen, négy héttel ezelőtt aláírtunk az OTP Bankkal egy szerződést, így ő lett a névadó szponzor, azaz OTP Bank–Kanizsa-kupa lesz a verseny neve. Kiváló szerződést kötöttünk öt évre, azt a kijelentést is meg merem kockáztatni, hogy ezen szerződés nélkül bizony veszélyben lett volna a kupa megszervezése. Tekintélyes összegről van szó, amely csak a kupa színvonalát növeli. Jövőre ez az összeg 10 százalékkal növekedik, a kicsúcsosodás pedig a 10. ilyen torna évében lesz.

A Kanizsa-kupa eddigi életében egyfajta folytonosság is megfigyelhető, hiszen vannak vissza-visszatérő csapatok, s minden évben akadnak kellemes meglepetések. Tavaly például a fehérorosz Breszt játékát csodálhattuk meg, idén pedig egy másik BL-szereplő, a svéd Kristianstad érkezik. Hogy sikerült őket beszervezni, mit lehet róluk tudni?

– Már pár éve kacsingattunk Skandinávia felé, de nem sok reményt tápláltunk az ottani csapatokkal kapcsolatban. Aztán a mi sajnálatunkra, a szkopjeiek örömére a BL-győztes Vardar idén nem tud eljönni, mert augusztus 25-én Katarban az Aranykupán lép fel. Így kellett egy más csapat után nézni. Az interneten megnéztük a címüket, elküldtük nekik a referenciáinkat, s azt a választ kaptuk, hogy szívesen eljönnének. Ez is azt bizonyítja, hogy a tornának van létjogosultsága, és olyan szintre fejlesztettük ezt a versenyt, hogy a legnagyobbak is szívesen eljönnek. Nem véletlen ez, hiszen olyan feltételeket biztosítunk az ide érkező csapatoknak, amelyek minden igényt kielégítenek. Van azonban még egy újoncunk, méghozzá a Székelyudvarhely, amely akár meglepetést is okozhat, hiszen a csapatot a Pick Szeged egykori edzője, a szerb Dragan Đukić vette át, megspékelte néhány szerb és horvát játékossal. Kíváncsi vagyok a szereplésükre.

Milyen lesz a program?

– Idén bemutató mérkőzéseket nem terveztünk, egyedül a magyarkanizsaiak lépnek fel, akik az elmúlt hét év munkáját szeretnék prezentálni.

Úgy fogalmaztál, hogy az OTP segítsége nélkül kérdésessé vált volna a torna megszervezése. A költségek növekednek, vagy a támogatások csökkennek?

– Jó a felvetés. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a kanizsai önkormányzat stabilan támogat bennünket, a szponzorok pedig jönnek-mennek. Nem könnyű újat találni, így meglepő például az újraindult Toza Marković támogatása, hiszen van nekünk itt Magyarkanizsán is cserépgyárunk, a Tondach, de ők sajnos nem támogatják a tornát. A nagykikindai gyár jelentős összeggel szállt be, és hároméves szerződést írtunk alá.

Van egy számomra érzékeny pontja is az egésznek, méghozzá az, hogy Zentán ott áll egy kiváló új sportcsarnok, és a meccsekből egyet sem láthatunk Zentán. Mi az oka ennek?

– Ezt jómagam sem tudom. Bevallom, nem volt erőm és időm még ezzel is törődni, Zentáról meg nem kerestek meg – idén sem. Emlékezetes, hogy a Szerbia–Magyarország férfiválogatott-mérkőzést oda vittük, az eseményen pótszékes telt ház volt. Akadtak hibák, de ezekből csak tanulunk. A szövetséggel egyébként folyamatosan kapcsolatban állunk, s jelenthetem, hogy Magyarkanizsa korosztályos vb- és Eb-selejtezős meccseknek ad otthont, jövőre pedig megkezdjük a fürdő sportcsarnokának a meghosszabbítását. Ez is majd bővíti városunk lehetőségeit. Hogy Zentán miért vannak így a dolgok, arra nem tudok választ adni. Nem keresett senki sem.

Hogyan zajlik majd a torna?

– Az idén is hat csapatunk van, két csoportban. Az egyikben lesz a MOL-Pick Szeged, a Nexe és a belgrádi Partizan. A B csoportban a Kristianstad, a Székelyudvarhely és a török Bursa szerepel. Csoporton belül mindenki mindenkivel játszik, majd a helyosztók következnek. A torna idén is négynapos lesz, 24-én kezdődik és 27-én fejeződik be.

A Vardart azért még láthatjuk Magyarkanizsán?

– Természetesen, hiszen kiváló a kapcsolatunk a tulajdonossal és a vezetőséggel is, olyannyira, hogy ősszel minden bizonnyal a női csapatukat is látni fogjuk, amely a Győri ETO-val játszik majd egy bemutató mérkőzést Magyarkanizsán, valamint tárgyalásokat folytatunk a Ferencvárossal is egy meccsre ellenük. Ez az idény megkoronázása lenne.

Hogyan sikerül mindezt összehozni? Ez ember- vagy községfüggő?

– Szerintem emberfüggő, mert rengeteg munka, kapcsolattartás, jövés-menés áll mögötte. Azt még el sem mondtuk, hogy Kanizsa egész augusztusban kézilabdalázban ég majd, hiszen a szeghalmi lányok máris itt tartózkodnak egy kéthetes felkészülésen, és utánuk a Pick Szeged érkezik 120 gyerekkel, két turnusban. Ez biztosan nem véletlen. A lehetőség tehát adott, és szerencsére a gyógyfürdő csapata is támogatja ezeket a rendezvényeket, hiszen nekik is hasznuk van belőle. Nemcsak a gyógyfürdő, hanem az egész város is, mert például a torna idejére az összes szálláshelyünk foglalt, s az ide látogató szurkolók nagyon szeretik a pljeskavicát és a sört.

Néhány szót a belépőkről.

– Ezúttal is nézőbarátként szabtuk meg az árakat, hiszen a négynapos eseményre 650 dinár a belépő, a gyerekeknek pedig 450 dinár. A napijegy 300, illetve 200 dinárba kerül majd.