2024. április 26., péntek

Kutya melegben kutyákról

Ha már megtörtént a baj, mielőbb, ám fokozatosan, gyengéden kell lehűteni az ebet, majd értesíteni az állatorvost

A 30 Celsius-fok fölötti hőmérsékletek és a tűző napsütés minden élőlényt megviselnek, embert, állatot és növényt egyaránt. Mivel kedvenceink és háziállataink java részt tőlünk függenek, nyári hőségben különösen oda kell figyelnünk rájuk.

A kutyák különösen könnyen hőgutát kaphatnak, mivel nem izzadnak, testüket csak lihegés által tudják hűteni. A hő mennyisége, amit az állat a nyelvén tud leadni, sajnos eltörpül a test igényeihez képest. Ezért fontos az elővigyázatosság. A szakirodalom több tanáccsal is szolgál a gazdiknak, hogy miként óvhatják meg kedvenceiket az olykor végzetes hőgutától. Az egyik legfontosabb szabály, hogy mindig legyen víz a kutya előtt. A vizet naponta többször kell cserélni, hiszen gyorsan felmelegszik. Séta közben is gyakran álljunk meg egy-egy itatásra, nehogy túlságosan kiszáradjon a nagy melegben az eb. A vízzel le is locsolhatjuk kedvencünket. A „zuhanyzás” során érdemes az állat fejét, a fültöveket és a boka, valamint a mancs környékét előnyben részesíteni, mivel ezek a testtájak a legérzékenyebbek a hőmérséklet változására. A kutyák nagy része szívesen és jól úszik, ezért ha van közelünkben olyan tó, vagy folyó, ahol ők is fürödhetnek, okozzunk nekik ezzel örömet, illetve felfrissülést.

Különösen fontos a tömpe, azaz nyomott orrú fajták – angol és francia bulldog, mopsz, bordeaux-i dog stb. – hűtése, ők ugyanis fokozottan érzékenyek a melegre. Ha módunkban áll, töltsünk meg egy kis műanyag medencét vízzel, állítsuk árnyékos helyre, ebben kedvére lubickolhat kedvencünk. A nyári hőségben akkor sem szabad, vagy lenne szabad büntetni a kutyát, ha egy árnyékos sarokban gödröt ás magának, hiszen a talaj hűvösebb és az állat ösztönösen így próbálja hűteni magát. A kennelek, kutyaházak lehetőség szerint az udvar árnyékos szegletében kapjanak helyet. Különösen veszélyes, ha a láncra vert kutyákat a tűző napon tartják. Lehetőség szerint vagy kora reggel, vagy napnyugta után sétáltassuk kutyánkat, de a legforróbb napokon az sem megbocsáthatatlan vétek, ha nem visszük sétálni kedvencünket, főleg akkor nem, ha kertes házban tartjuk.

Az ebek mancsa is érzékeny lehet, nem csak a forró aszfaltra, hanem az erős napsugárzásra is, hiszen nem mindegyik fajtáét védi szőrzet. Külföldön már lehet vásárolni kutyák számára gyártott fényvédő krémet, permetet. Aki ezt nem tudja beszerezni, nyugodtan használhatja az emberek számára gyártott krémeket, permeteket, viszont érdemes ügyelni arra, hogy a termék ne tartalmazzon cink oxidot, ez ugyanis mérgező a kutyák számára.

Érdemes ismerni a hőguta tüneteit is: gyors lihegés, megvastagodott nyál, vörös nyelv és íny – a dehidratáltság jelei –, hányás, hasmenés, szédelgés, koordinálatlan mozgás, szapora szívverés, tágra nyílt pupillák, megemelkedett testhőmérséklet – kutya testhőmérséklete 38-39 Celsius-fok, hőguta esetén ez emelkedik és ha eléri a 41 Celsius-fokot, azonnali sürgős cselekvésre van szükség – eszméletvesztés, kóma. Ha megtörtént a baj, a legfontosabb azonnal megkezdeni a kutya hűtését. Mindennél fontosabb nem megfeledkezni arról, hogy az ebet nem szabad drasztikusan, hirtelen lehűteni, csak fokozatosan. Először hűvös, árnyékos helyre kell vinni, ha lehet, légkondicionált helyiségbe, esetleg hűvös pincébe. Azonnal vizet kell kapnia, ám nem jéghideget. Nem szabad erőltetni, ha nem akar inni, hiszen ilyenkor óvni kell a kutyát a további stressztől. Ha nem akar inni, gyengéden be lehet nedvesíteni a nyelvét és a száját. Ezután kezdődhet a test hűtése, először nedves ruhával, vagy szivaccsal kell áttörölni a hasát és ágyékát, majd ezután nedves törölközőt lehet tenni a fejére, nyakára, vagy a hasára. Még ha jobban is lesz a kutya, állatorvosnak is látnia kellene.

A cicák kevésbé függnek gazdáiktól – legalábbis azok, amelyeket nem kizárólag a lakásban tartanak –, ez viszont nem jelenti azt, hogy kánikulában nem igényelnek különös gondoskodást. Fontos, hogy mindig legyen előttük friss, és lehetőleg hűvös víz. Sem cicát, sem kutyát nem szabad nyári melegben az autóban hagyni, még rövid időre sem. Ha a cica lakásban él, ám időszakonként kiengedjük, ezt lehetőleg ne a nap legmelegebb időszakában tegyük meg.