2024. április 26., péntek

Kapukat nyitni, utat mutatni

Szórád Endre pedagógust ezúttal az Eötvös-díj kapcsán kérdeztük

Mint már hírül adtuk, Szórád Endre, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium kémiatanára júniusban Eötvös József-díjban részesült a kiemelkedő oktató-nevelő munka, életpálya, a pedagógusi élethivatás melletti elkötelezettség elismeréseként. A kitüntetést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a pedagógusnap alkalmából adta át Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémia dísztermében.

Szórád Endre az Eötvös József-díjjal (Gergely József felvétele)

Szórád Endre az Eötvös József-díjjal (Gergely József felvétele)

Szórád Endrével a díj kapcsán arról beszélgettünk, mit jelent számára a kitüntetés, mire ösztönzi, véleménye szerint mivel érdemelte ki:

– Az 1999-ben alapított Eötvös József-díjat évente legfeljebb nyolc személynek adományozzák, idén mindössze négyet osztottak ki, és közülük én voltam az egyetlen határon túli. A kitüntetés különösen váratlanul ért, hiszen az átadás előtt mindössze néhány nappal szereztem róla tudomást, e-mailben értesítettek róla. Amikor elolvastam, ösztönösen azonnal az iskolámra, vagyis a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumra, a volt és a jelenlegi diákjaimra gondoltam, hiszen igaz, hogy ez egy névre szóló díj, és ebben az esetben engem illet, viszont egy csapatmunka értékelését, jutalmazását jelenti. Rajtam kívül sok értékes és szorgalmas pedagógus van a határon innen és túl is, és nagyon jól esett, hogy az anyaország odafigyel ránk. Úgy értékelem, nem a véletlen műve, hogy kiválasztottak, hiszen Magyarországon sokféle versenyen, rendezvényen megfordulok. Tagja vagyok a Kutató Tanárok Országos Szövetségének, annak minden megmozdulásán részt veszek, így a Tudomány a színpadon elnevezésű európai szintű rendezvényen is, melyen már két alkalommal is szerepeltem a magyar csapat részeként, egyszer Koppenhágában, máskor Varsóban. Visszatérve az Eötvös József-díjra, nagyon nagy megtiszteltetés, hiszen ez egy állami kitüntetés, szakmai díj. Az átadási ünnepségen Balog Zoltán miniszter úr az oktatás és nevelés nemzetstratégiai szerepét hangsúlyozta, azt mondta, hogy az oktatás szereplői és a pedagógusok kezdik érezni, hogy a magyar kormánynak fontos ez a terület, határon belül és kívül, az egész Kárpát-medencében, és én egyetértek ezzel – mondta a díjazott zentai tanár.

Arról kérdezem, mit jelent számára a tanítás, mi az ezzel kapcsolatos filozófiája:

– Tanítani annyit jelent, mint vezetni, vezetni embereket, akiknek feladata lesz másokat vezetni. Aki másokat vezet, tudnia kell, hogy miért van föléjük rendelve, s így elsősorban önmagát kell jól irányítania, fogalmazott Comenius cseh pedagógus és író, és én is mindig ezt tartom szem előtt. A tanítás terén azt a célt tűztem ki magam elé, hogy a diákjaimat mind szakmailag, mind emberileg minél jobban felkészítsem az egyetemre és az életre. Szeretném számukra a természettudományok és azon belül a kémia területén feltárni a lehetőségek kapuit. Azt vallom, hogy mivel az élet rohan, nincs idő a mulasztásokat pótolni, ezért mindent az adott helyen és időben kell a lehető legjobban elsajátítani. Számomra az Eötvös József-díj arra mutat rá, hogy ha már a szélesebb társadalom is elismeri a munkámat, akkor ezt az utat folytatni kell – fogalmazott Szórád Endre.