2024. április 27., szombat

Az államfő párbeszédre szólít

Aleksandar Vučić: A koszovói kérdés tartós megoldása megnyitja a kapukat Szerbia fejlődése előtt

Eljött az idő, hogy Szerbia felhagyjon a struccpolitikával, kiemelje fejét a homokból, és észszerű, realisztikus hozzáállással megpróbálja megoldani a koszovói kérdést – fogalmazott a Blic napilapban megjelent szerzői írásában Aleksandar Vučić köztársasági elnök. Szavai szerint Szerbia nem veszítheti el azt, ami az övé, de nem is várhatja el, hogy olyasmit szerezzen meg, amit réges-régen elveszített.

Aleksandar Vučić: A koszovói kérdést csupán a szerbiai politikai színtér szereplői közötti párbeszéddel lehet megoldani (Ótos András felvétele)

Aleksandar Vučić: A koszovói kérdést csupán a szerbiai politikai színtér szereplői közötti párbeszéddel lehet megoldani (Ótos András felvétele)

– Simón Peresz volt izraeli elnök, akivel többször is volt szerencsém beszélgetni, a következőképpen válaszolt a kérdésre, hogy miért sürgeti annyira a párbeszédet Palesztinával: „Azért, mert a Mediterrán térsége ezzel a béke kikötőjévé válhat. És azért, mert a vezető kötelessége, hogy akképpen erősítse a békét, hogy az a szabadság alapkövévé váljék. Még akkor is, ha emiatt kizárólag ellenségeskedéssel, gyanakvással és csalódottsággal kényszerül szembesülni. Gondoljanak csak bele, hogy mi történne, ha nem így cselekedne?” Igen, mi történne, ha nem így cselekedne a vezető? Ha egyszer csak mindannyian elnémulnánk. Ha többé nem beszélgetnénk egymással. Elég hosszú ideje foglalkozom politikával ahhoz, hogy ismerjem a választ. A szerbek 1878, a Prizreni Liga megalakítása óta képtelenek felismerni és elismerni az albánok akaratát, illetve akaratának erejét. Másrészt az albánok, köszönet nekik ezen hatalmas hibájukért, soha sem akarták megérteni a szerb nemzeti és állami érdekeket, folyamatosan alábecsülték azokat. Szerbiát nem szabad lebecsülni, még akkor sem, ha az albánok, tervük végrehajtásában, élvezik a nyugati országok többségének a támogatását. A mai Szerbia nem olyan erőtlen, mint amilyen 1999-ben, 2004-ben vagy 2008-ban volt. Ugyanakkor Szerbia sem feledkezhet meg arról, hogy soha többé nem lehet sem arrogáns, sem felelőtlen. Mert a múltban volt rá példa, hogy az volt. Ha hallgatunk, az azt jelenti, hogy többé már nincs is mit kérnünk, elfelejtettünk reménykedni, és készen állunk akceptálni az utolsó megoldást, az összetűzést. A hallgatás azoknak az ismérve, akik tévedhetetlennek gondolják magukat – fogalmazott Vučić.

Szerzői írásában Aleksandar Vučić államfő gordiuszi csomóhoz hasonlította a koszovói kérdést, amelyet véleménye szerint csupán a szerbiai politikai színtér szereplői közötti párbeszéd által lehet kibogozni. Értékelése szerint a Belgrád és Pristina közötti brüsszeli párbeszédet azok ellenzik, akiknek a veszteség a győzelem, akiket a káröröm éltet, akik más sikertelenségét saját sikerükként élik meg.

– Ezek az emberek tétlenségükkel történelmi vétket követtek el. Tétlenek, mert arra várnak, azaz abban reménykednek, hogy végül valaki valakinek odaajándékozza Koszovót, ők pedig önelégülten mutogathatnak arra a valakire. Éppen azért kell összefognunk és összetartanunk, mert egy, mindannyiunkat érintő problémáról van szó. A mindannyiunkat érintő problémák legkomolyabbikáról. Ezért kell együttműködnünk, szorosan, mint még soha. Közösen kell megtalálnunk a kérdésre a választ, a tartós, és a háború lehetőségét kizáró választ. Szerbiának komoly és felelősségteljes, bátor és realisztikus hozzáállásra van szüksége. Államfőként abban vagyok érdekelt, hogy egyszer mindörökre pontot tegyünk vitáink végére. Az sem baj, ha ez nem sikerül, csupán egyike lenne számos hibáinknak, de legalább próbáljuk meg. Ahhoz, hogy megoldjuk a nyitott kérdéseket, elménknek fel kell forrósodnia a gondolkodástól, szívünknek viszont hűvösnek kell maradnia, nem engedhetjük túlságosan közel magunkhoz az érzelmeket. Kezünket pedig kizárólag kompromisszummal mocskolhatjuk be. Eljött az idő, hogy Szerbia dolgozzon, gondolkodjon, és összetűzés nélkül győzedelmeskedjen. Gondoljanak csak bele, hogy mi minden történhetne: Szerbia előtt kinyílna a politikai és a gazdasági együttműködés, a fejlődés összes kapuja. Ahhoz, hogy előrehaladásunk állandó és fenntartható legyen, meg kell oldanunk a koszovói (gordiuszi) csomót, vagy legalább próbáljuk megoldani – írta a Blic napilapban megjelent szerzői szövegében a szerbiai államfő.

Az államfő fejtegetésével Ivica Dačić külügyminiszter, kormányfőhelyettes és a kormánypárti Szerbiai Szocialista Párt elnöke is egyetért. Szavai szerint a koszovói kérdés tartós megoldása nélkül Szerbia nem haladhat előre, diadalként könyvelheti el, hogy sikerült megakadályoznia az ország egy része egyoldalú elszakadásának kiteljesedését, hiszen Koszovó nem lett tagja a legfontosabb nemzetközi szervezeteknek – taglalta Dačić. Szerinte a belső párbeszéd az egyetlen válasz a koszovói kérdés megoldására. Itt az ideje annak, hogy a politikai vezetők és szereplők kizárólag az ország érdekeit tartsák szem előtt – nyomatékosította a külügyminiszter.

Az ellenzéki politikusok közül elsőként Dijana Vukomanović, a Szerbia megmentéséért–Új Szerbia köztársasági parlamenti frakció képviselője reagált az államfő fejtegetésére, mondván: az ellenzéknek valóban részt kell vennie a koszovói kérdés megoldásában, és úgy érzi, hogy az ellenzék erre készen is áll.

– Teret kell adni az ellenzék véleményének, ezért veszünk részt a parlament munkájában. Az természetes, hogy nem értünk egyet a hatalom minden egyes javaslatával, ugyanakkor azért vagyunk, hogy bennünket is meghallgassanak. Az ellenzék legalább egymillió szerbiai polgár legitim képviselője. Egyetértek azzal, hogy a koszovói megoldásnak széleskörű társadalmi konszenzus során kell létrejönnie, azt viszont nem hiszem, hogy ezt a kérdést gyorsan meg lehetne oldani, legalábbis nem egy kormány vagy egy államfő mandátumának ideje alatt – fejtette ki Vukomanović az N1 tévécsatorna reggeli műsorának vendégeként.

A Szerb Megújhodási Mozgalom számára sem fér kétség ahhoz, hogy az Aleksandar Vučić javasolta széleskörű politikai és társadalmi párbeszéd lehet a koszovói kérdés megoldásához vezető egyetlen helyes út. Legyen Koszovó Szerbia győzelmének a szimbóluma, ne pedig a halálé – fogalmaznak a párt közleményében, és hozzáteszik, hogy egyetértenek Vučićtyal, aki munkára, gondolkodásra és győzelemre szólított fel. Az SZMM kész aktívan részt venni a koszovói kérdés megoldásában – nyomatékosította a Vuk Drašković vezette párt.