2024. április 26., péntek

Sikeres idény áll mögöttük

Interjú Marko Krivokapićtyal, a MOL-Pick Szeged másodedzőjével

A Tisza menti emberek szívéhez mindig is közelebb állt a MOL-Pick Szeged, mint a másik magyar kézilabda-sztárcsapat, a Veszprém. Rengetegen látogatnak el a dél-alföldi városba, hogy a BL keretében a világ legjobb csapatait láthassák. A zentaiaknak még egy okuk van a Szegednek szurkolni, hiszen a csapat másodedzője a földijük, azaz Marko Krivokapić, aki szabadságát idén is a szülővárosában töltötte. A kiváló csapatot egyébként idén is láthatjuk majd Magyarkanizsán a hagyományos nemzetközi tornán, amely augusztus 24-én kezdődik.

Marko Krivokapić Zentán pihent (Laták István felvétele)

Marko Krivokapić Zentán pihent (Laták István felvétele)

• Az eredmények alapján ezúttal is sikeres idényt zártatok. A vezetőség, a szakvezetőség hogyan ítélte meg a mögöttünk álló szezont?

– Mindenki igen sikeresnek ítélte meg a 2016/2017-es idényt, hiszen 12 új játékost kellett beépíteni a csapatba, s ez rövid időn belül sikerült is. Azt gondolom, hogy a szurkolókat is maximálisan kiszolgáltuk, de az előttünk álló idény nehezebb lesz, mert már az első évben nagyjából elértük azt, amit 2019-ig tűztünk ki célul. Most már magasabbak lesznek az elvárások, a csapatba pedig két új játékos érkezik, az orosz Zsitnikovot az irányítóposztra szerződtettük, az izlandi Sigurmannsson pedig a bal szélen játszik majd. Véleményem szerint ezzel a két játékossal sokkal jobbak leszünk, mert irányítóposzton a szlovén Skube nem bír egymaga végigvinni egy szezont, az izlandi pedig szintén nagyobb szerephez juthat, így a svéd Kjälmann több pihenési lehetőséget kap, ezáltal pedig a fontosabb meccseken pihentebb lesz.

• Csapatotok szponzorai elbírnák a nagyobb költségvetést is, ám a vezetőségnek egészen más a politikája, mint a Veszprémnek. Mennyire zavar ez benneteket, szakvezetőket?

– Mi örülünk annak a lehetőségnek, hogy a MOL-Pick Szegedben dolgozhatunk, hiszen olyan stabilitás és nyugalom van a klubban, hogy az ritkaság Európában. Csakis pozitívan tekintünk a jövő felé, hiszen a klubvezetőség mindent megtesz annak érdekében, hogy nekünk csak a kézilabdáról kelljen gondolkodnunk. A költségvetés kiváló, évről évre növekszik, úgyhogy mi nagyon elégedettek vagyunk mindennel.

• Több fronton kell helytállnotok, ezért elkerülhetetlen a rotálás a csapatban. Hogyan sikerül ez?

– Nehéz idény áll mögöttünk, hiszen olimpiai év volt a 2016-os, így több jó játékosunk nem vett részt teljességében a felkészüléseinken. Bonyolult volt az egész rendszer, egész évben éreztük az olimpia hatását. Januárban jönnek a világbajnokságok és az Európa-bajnokságok. Itt is kihagynak sokat a fiúk, elfáradnak, nincs idő a regenerálódásra, így sokan le is sérültek a végére, ezáltal nehéz volt a Veszprém elleni bajnoki döntő és a PSG elleni BL-negyeddöntő. Tizennyolc profink van, és néhány ifink, de még ez a szám sem elég.

• A lehetőségekhez mérten parádés eredményeitek születtek a BL-ben, a végső győzelemre legnagyobb esélyesnek tartott párizsiak ejtettek ki benneteket. Hol látjátok a BL-szereplés végét? Esik-e szó a négyes döntőről?

– A 2019-ig tartó terv tartalmazza, hogy otthon bajnokságot vagy kupát kell nyerni, és lehetőleg az említett négyes döntőbe bejutni. A bajnokságban nagyon nehéz a dolgunk, hiszen a BL-serleget áhító Veszprém is erősödik évről évre. Közel vagyunk hozzájuk, mégis az az egy lépés a legnagyobb, amelyet meg kellene tenni, hogy lehagyjuk a fő riválisunkat. Az viszont fontos, hogy a BL-ben immár idegenben is tudunk nyerni fontos meccseket.

• Magyarországon most nagyon sok pénz forog a sportban, így a kézilabdában is. A liga Európa egyik legerősebb ilyen megmérettetésévé fejlődött. Te hogyan ítéled meg az előrelépést?

– Nagyon nagyot fejlődtek a magyar csapatok, immár Tatabányán, Balatonfüreden és Csurgón is meg-megszenved a Szeged, nagyon fel kell készülni ezekre a mérkőzésekre. Könnyen megtörténhet, hogy a jövőben három magyar csapatot láthatunk majd a BL-ben.

•A Szeged arról is ismert, hogy nagyon gyorsan felismeri a magyar tehetségeket. Hogy látod az utánpótlás-nevelést Magyarországon?

– Erről annyit tudok mondani, hogy ideérkeztünkkor mindjárt leszerződtettük Bánhidi Bencét és Bodó Richárdot, mert fantáziát láttunk bennük. Szerencsére jól tippeltünk, de nem könnyű új tehetségeket szerződtetni, mert előttünk mindig ott áll a Veszprém. Az 1996-os korosztály Európában a második lett, ott kell keresni a játékosokat.

• Mérkőzéseiteken folyamatosan pótszékes telt ház van, és szóba került, hogy egy nagyobb csarnokot kaptok. Mikorra készül el?

– Szurkolói téren is előreléptünk, hiszen nemcsak otthon van telt ház, hanem idegenbe is elkísérnek bennünket. Az új sportcsarnokot 2019-re várjuk, lehet, hogy már az idén építeni kezdik.

• Régebben volt egy-két szupercsapat, most már azonban más a helyzet.

– Rengeteget fejlődött ezen a téren a kézilabda, hiszen jelenleg hét-nyolc olyan csapat van Európában, amely rengeteg pénzből gazdálkodik, és szinte mindenkit meg tud vásárolni. Gondolok itt főleg a Barcelonára, a PSG-re, a Vardarra, a Kielcére és a Veszprémre, amelyek akkora büdzsével rendelkeznek, hogy szupersztárokat is szerződtethetnek. A topcsapatok immár egymástól vásárolnak, hogy legyengítsék egymást. Mi nem tartozunk ehhez az elit csoporthoz, de mindjárt utánuk következünk. Ezeket a szupersztárokat ugyan még nem tudjuk elhozni, de kiváló válogatott játékosokat már igen, így építgethetjük a csapatunkat, amellyel mindenkivel méltó módon szembe tudunk szállni.

• Az elmúlt évtizedben rengeteg délszláv játékos fordult meg Magyarországon. Ez a jelenség most mintha alábbhagyott volna. Vajon ez a szerb, horvát… kézilabda hanyatlását jelentené?

– Nem így van, hiszen továbbra is rengeteg szerb, horvát és bosnyák játékos érkezik. Nekünk is itt a piacunk, mi is élénken figyeljük ezt a térséget. Az viszont igaz, hogy Magyarország egyre jobban válogat, nem hoznak el akármilyen játékost.

• Most még pihensz, de hamarosan kezdődik a felkészülés.

– Mi már az ötödik éve járunk a Kopaonikra, ott végezzük el az alapozást. Ezután Orosházával játszunk egy mérkőzést, majd a Vojvodinával egy csarnokavatón. Ezután egy grazi torna következik, majd Magyarkanizsa. A bajnokságot szeretnénk egy picit előbb megkezdeni, mert rengeteg a meccs, decemberig nincs pihenés.

• Pastor mester mellett nyilván te is sokat fejlődtél. Késznek tartod magad egyedül elvezetni egy csapatot?

– Teljes mértékben, de pillanatnyilag remekül érzem magam Szegeden, hiszen egy stabil klubban dolgozom. Foglalkozhatok az utánpótlással is, bár nem annyit, mint amennyit szeretnék.

• A Sport1 tv-csatorna havonta készített riportokat a csapatról. Hogyan vagytok megelégedve a csapat médiatámogatásával?

– Ez új dolog Magyarországon, s kedvező volt a fogadtatás a nézők körében. Klubunk mindig valami újat próbál kitalálni, a marketingszakembereink is sokat és jól dolgoznak. Ezen a téren is szeretnénk évről évre előrelépni.