2024. május 8., szerda
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Boasson Hagen megérdemelt győzelme

Froome nyugodtan készülhet az időfutamra

Edvald Boasson Hagen, a Dimension Data norvég versenyzője diadalmaskodott a Tour de France 19. szakaszán azután, hogy korábban négyszer járt közel a győzelemhez, és szerzett második vagy harmadik helyet.

Az összetettben éllovas Christopher Froome és csapata vezette főmezőny húszfős szökevénybolyt engedett eltávolodni, és szemmel láthatóan nem is akarta utolérni. A több mint tízperces előnyt élvezők közül végül Boasson Hagen két kilométerrel a vége előtt tudott meglógni, amikor a szerencsésebb oldalról ment be egy körforgalomba, majd robbantott, és kiharcolt előnyét megtartotta a célig.

A verseny ma (szombaton) folytatódik a 22,5 kilométeres marseille-i egyéni időfutammal, amelynek során a kerekesek túlnyomórészt sík terepen fognak haladni. Froome kényelmes pozícióból várhatja az egyenkénti versenyt, hiszen az élen állók közül egyértelműen ő a legerősebb a számban.

A Tour holnap (vasárnap) ér véget a hagyományos párizsi Champs-Élysées úton való körözéssel.

Végeredmény, Tour de France, 19. szakasz (Embrun–Salon-de-Provence, 222,5 km): 1. Edvald Boasson Hagen 5:06:09 óra, 2. Nikias Arndt +5 mp, 3. Jens Keukeleire +17 mp, 4. Daniele Bennati, 5. Thomas de Gendt a. i. stb.

Az összetett állása 19 szakasz után (még 2 van hátra): 1. Christopher Froome 83:26:55 óra, 2. Romain Bardet +23 mp, 3. Rigoberto Urán +29 mp, 4. Mikel Landa +1:36 perc, 5. Fabio Aru +1:55 perc stb.