2024. április 26., péntek

Német-török viszály - Német külügyminiszter: az országban élő törökök Németországhoz tartoznak

A Berlin és Ankara között egyre feszültebbé válóviszony ellenére megbecsüléséről biztosította a  Németországban élő törököket  Sigmar Gabriel külügyminiszter a Bild című német lap szombati lpszámában megjelent nyílt levélben.

A Berlin és Ankara kapcsolatában  bejelentett irányváltás nem a Törökországban élő emberek és nem is a Németországban élő török gyökerekkel rendelkező személyek ellen irányul - hangsúlyozta a német és török nyelven egyaránt nyilvánosságra  hozott dokumentumban Gabriel.

"Ebből a szempontból közömbös,  mennyire  feszültek a politikai kapcsolatok Törökország és Németország között. Számunkra egyértelmű, hogy Önök, németországi török származású emberek, hozzánk tartoznak, akár van német útlevelük, akár nincs" - szögezte le Gabriel. Az országban élő törökök száma meghaladja a hárommilliót. 

A tárcavezető a Törökországban  fogva tartott  Peter Steudtner német jogvédő és öt társa ügyében ismételten kiemelte: Berlin nem fogja tétlenül nézni állampolgárai letartóztatását. "Meg kell védenünk  őket"  - jelentette ki.

Sigmar Gabriel a német-török kormányzati viszony romlása miatt csütörtökön irányváltást jelentett be a kapcsolatokban.

A német külügyminisztérium az új politika keretében figyelmeztette a Törökországba utazó németeket, hogy bárkit bármikor önkényesen megfoszthatnak szabadságától, ezért fokozott óvatosságra van szükség. Bejelentette továbbá, hogy  elhatározták a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalások felülvizsgálatát. Hasonló utalást tett a Törökországnak szánt úgynevezett uniós előcsatlakozási támogatásokkal összefüggésben is.