2024. május 10., péntek

A köztünk élő kunok

Bácsfeketehegyen a napokban tartják a 22. nagykunsági alkotótábort

A bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület szervezésében kerül sor a hagyományos nagykunsági alkotótáborra. A rendezvény hétfőn kezdődött, a kiállítással egybekötött, ünnepélyes táborbontásra pedig szombaton 17 órakor kerül sor. A tábor ez alkalommal is a Kultúrotthonban kapott helyet, ahol a foglalkozások 9 órától délután 18 óráig zajlanak. Az idei évben sajnos jóval kevesebb gyerek vesz rajta részt, mint a korábbi években, mondta el lapunknak Tóth Harangozó Vera, a tábor vezetője.

Így születik a vesszőkosár (Lakatos János felvétele)

Így születik a vesszőkosár (Lakatos János felvétele)

– Az idei a huszonkettedik tábor, és ez alkalommal jóval kevesebb gyerekünk van, mint eddig. Kb. 40-en vesznek részt a foglalkozásokon. Az oktatóink többsége helybeli, néhányan pedig Kunhegyesről érkeztek. Összesen 5 helybeli és 4 kunhegyesi oktatónk van – számolt be a tábor vezetője.

A tábor résztvevői csoportokban dolgoznak, így mindennap más kézműves foglalkozással ismerkedhetnek meg. A programba olyan modern dolgokat is belevettek a szervezők, mint a zumba. Ez meghozza a gyerekek étvágyat, ugyanis napi egy ebéd és egy uzsonna jár nekik. A tábor lényege természetesen az alkotómunka, amit őseik hagyománya alapján folytatnak, mondta el Tóth Harangozó.

– Az alkotótábor foglalkozásai között van szövés, gyöngyfűzés, folton-folt varrás és kunhímzés. Ez ugyebár nagykunsági alkotótábor, és azokat a kézművességeket gyakoroljuk, amiket a Nagykunságból hoztak ide őseink. A gyerekek nagy része visszatérő résztvevője a tábornak, csak miután elkerülnek középiskolába, azután maradnak ki a táborból. Ebből kifolyólag általános iskolásokkal dolgozunk, de vannak olyan középiskolások is, akik kiskoruk óta folyamatosan visszajárnak. Ilyen pl. Marecskó Viola, aki másodéves középiskolás, és minden technikát nagyon magas szinten elsajátított. Ezzel szemben az a tapasztalatunk, hogy a gyerekek többsége a tábor után nem foglalkozik kézműves dolgokkal. Kezdődik az iskola, más kötelezettségeik vannak, és erre nem jut idejük – fogalmazott a tábor vezetője.

A táborban oktatóként már több éve jelen vannak a kunhegyesiek, mondta el lapunknak Szentpéteriné Lévai Mária, a Kunhegyesi Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatója.

– Kapcsolatunk a bácsfeketehegyiekkel már több, mint két évtizedes. A kézműves hagyományokat a kunhegyesi Legénybot alkotótáborban is együttesen szoktuk gyakorolni. A cél közös, hogy együtt őrizzük mindazokat a kulturális értékeket, amelyek összekötik a jelenkor kun embereit. Mi szövéssel, kosárfonással foglalkozunk, de becsempésszük a mai kor népszerű, kreatív dolgait is. Emellett kunhímzéssel is foglalkozunk, ami úgy tért vissza Kunhegyesre, hogy eljöttünk a bácsfeketehegyi táborba, és itt sajátítottuk el – mondta el az igazgató.

Az idei nagykunsági alkotótábort a Feketics Művelődési Egyesület szervezte, anyagilag a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a bácsfeketehegyi helyi közösség és Kishegyes község önkormányzata támogatta.