2024. április 26., péntek

„Nem siránkozni kell, hanem tenni!”

Megoldódott a gyógyszerellátás Oromon

Szerdán délelőtt az oromiak számára jelentős esemény történt. Mivel a gyógyszerellátás már régóta akadozik a Magyarkanizsa községbeli faluban, nagyon nagy szükség volt az orvosságok zavartalan beszerzésének megoldására, ami, úgy tűnik, július 19-ével sikerült is. Ekkor nyitotta meg ugyanis ajtaját a Galen-plus magángyógyszertár, melynek ünnepélyes átadásán a községbeli elöljárók is megjelentek.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Pletikoszity Benák Ibolya, a vállalkozás tulajdonosa ünnepi beszédében elmondta, hogy az első gyógyszertárukat 1997-ben nyitották Szabadkán mint önálló magángyógyszertárat, ami abban az időben ritka bátor vállalkozásnak számított. 2012-ben a nagyposta mellett a második létesítményüket is életre keltették, amely azóta mint egészségügyi intézmény működik. Időközben sok nehézséggel és politikai viharral, gazdasági recesszióval küzdöttek meg, de talpon maradtak, sőt fejlődniük is sikerült. Ennek eredményeképp most szülőfalujukban is sor kerülhetett a kör bővítésére.

– Oromon hosszú éveken át jól működött az állami gyógyszertár, emiatt úgy éreztük, nincs szükség még egyet nyitni, de az utóbbi két évben csökkent az ellátás minősége. A pácienseknek nehéz elutazniuk Szabadkára vagy Magyarkanizsára, mert ritkán van buszjárat, sőt még drága is, sokszor drágább, mint maga a gyógyszer, amiért mennének. Azt is tudjuk, hogy a lakosság összetétele az utóbbi években jelentősen megváltozott, mégpedig rossz irányba, mert éppen azok mentek el külföldre, akik szüleik támaszául szolgálnának. Ezen körülményeket figyelembe véve döntöttünk úgy, hogy megpróbálunk a fennálló helyzeten javítani.

Az ünnepi megnyitón részt vett Csikós László is, a magyarkanizsai községi tanács szociális és egészségvédelemmel megbízott tagja, akit arról faggatunk, mivel magyarázható a magángyógyszertárak számának növekedése.

– Az állam pár évvel ezelőtt felismerte azt, hogy az állami egészségügy egy feneketlen zsák és soha véget nem érő beruházás. Ebből kifolyólag megalkották azt a lehetőséget, hogy a magángyógyszertárakkal minden év januárjában szerződést kötnek, és egy évig az adott gyógyszertár támogatott vényekre is kiadja az orvosságokat. Ezzel az állami patikák, amelyek addig monopolhelyzetben voltak a támogatott vények kiadásában, más helyzetbe kerültek. Ez az államnak hatalmas előny, mivel mindenhol, ahol tönkrementek az állami gyógyszertárak, a magángyógyszertárak kielégítik a lakosság igényeit.

A falu szülötteként, valamint a helyi közösség alelnökeként is jelen levő tartományi titkár, Nyilas Mihály is szólt az egybegyűlt oromiakhoz és vendégekhez, nyomatékosítva, hogy nem siránkozni kell, hanem tenni, de lapunknak is kifejtette véleményét:

– Egy ilyen megnyitónak sok üzenete van. Üzenete a falunak, üzenete kifelé a faluból is a nagyvilágnak. Mi mindannyian itt, Oromon igen büszkék vagyunk arra, hogy megnyílt ez a gyógyszertár. Egyrészt azért, mert megoldódik a gyógyszerellátás gondja, amely két éve nagy probléma, nemcsak itt, hanem egész Szerbiában, az állami gyógyszertárak leépülése miatt, másrészt pedig igen fontos, hogy egy ekkora falu rendelkezzen egy ilyen szolgáltatással, hiszen ez is egy fontos eleme az élhetőségnek. Emellett azért is fontos a megnyitó, mert egy olyan vállalkozásról van szó, melynek tulajdonosa születésétől fogva itt él, és úgy döntött, itt marad, nemcsak Szerbiában, hanem szülőfalujában is. Ez is bizonyítja, hogy valóban élhető a falu, és érdemes itt maradni. Sok ilyen kell még! Ez üzenet mindazoknak, akik elköltöztek, hogy érdemes visszajönni, és a vállalkozásban is gondolkodni. Most, amikor az Oromiak Első Nagy Világtalálkozójára készülünk, az erre az alkalomra hazatérőknek is kedvet adhat a jó példa.

Hogy a tartomány milyen lehetőségeket nyújt a vállalkozóknak, Nyilas Mihály elmondta:

– A start-up-programok az újonnan indult vállalkozóknak kínálnak lehetőséget, de vannak a már működő vállalkozások számára is kiváló opciók, és persze nem szabad elfeledkezni a Prosperitatiról sem, amely jelentős segítséget nyújt a vajdasági magyar vállalkozóknak, akik ezáltal többeket tudnak foglalkoztatni, ami a gazdasági erősödést vonhatja maga után.