2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Csak a Honvéd tartotta meg a jó formáját

Az előző idény első hat csapata közül csupán a bajnok kezdett győzelemmel

Egy hete meglepetésekkel kezdődött meg az OTP Bank Liga 2017/18-as idénye: a tavalyi első hat helyezett közül mindössze egy, a bajnoki címvédő Budapest Honvéd tudott győzelemmel nyitni.

A kispestiek a két BL-selejtező között a Haladás ellen nyertek Bobál Dávid és Davide Lanzafame góljaival, a holland edző, Erik van der Meer elégedetten nyilatkozhatott bajnoki bemutatkozását követően. „Nagyon büszke vagyok a csapatomra, de ennél azért még többet várok. Jelenleg 45-50 percen keresztül vagyunk jók a letámadásban, sokat dolgozunk, próbálunk továbbfejlődni” – mondta.

A csapat szombaton a Diósgyőr vendégeként rangadót játszik, úgy tűnik, Bódog Tamás vezetésével egyre ütőképesebb együttes formálódik a borsodiaknál. Tavasszal még a bennmaradás ellen küzdött, most viszont a tavalyi meglepetéscsapat, a Vasas ellen győzött idegenben 2:0-ra Diego Vela és Szarka Ákos góljaival. A németországi és dániai tapasztalatokkal hazatérő egykori válogatott védő azt mondta, le a kalappal a játékosai előtt, mert futómennyiségben és hozzáállásban is az ellenfél fölé tudtak kerekedni. „Ha Magyarországon egy csapat 90 percen keresztül tud sprintelni, ütközni, akkor nagy esélye van a győzelemre, mert dinamikában és futómennyiségben le vagyunk maradva az európai középmezőnytől” – tette hozzá Bódog.

A Vasast nagyon megfogta a Beitar elleni kupabúcsú, bár a vereséget Michael Oenning inkább azzal magyarázta, hogy a kevés nyári pihenő és az átigazolási időszak miatti csapatépítés látható a szerényebb eredmények mögött. Javítani az újonc Balmazújváros otthonában lehetne, ahová még minden bizonnyal a hasfalhúzódással bajlódó középpályás, Király Botond nélkül kell elutazni. Alaphelyzetben nem jelenthetne gondot a tavaly meg másodosztályú klub – ezt érezhette a hétvégén az ezüstérmes Videoton is, amely majdnem kikapott tőle pályaválasztóként. A vezetést a korábbi győri és újpesti csatár, a szerb Nemanja Andrić szerezte meg, de Danko Lazović góljával sikerült a fehérvári pontszerzés. Az új edző, Marko Nikolić csalódott az ideges, kapkodó játék láttán, és bevallotta, nem is érdemelték volna meg a három pontot. A Videoton vasárnap ismét a Pancho Arénában lép pályára, de ezúttal nem pályaválasztóként, hanem vendégként: az ellenfél a Ferencváros vendégeként pontszerzéssel nyitó újonc Puskás Akadémia lesz.

A felcsútiak jelentős erősítések után valóban jó csapat benyomását keltették a Groupama Arénában, ha így futballoznak a szezonban, nem lesznek kiesési gondjaik. Szakály Dénes góljára Varga Roland válaszolt, az 1:1-es mérkőzés azonban akár tragikus fordulatot is vehetett volna: egy kemény ütközés után Hajnal Tamás eszméletlenül maradt a földön, végül nyakmerevítővel, hordágyon vitték kórházba, de megúszta egy agyrázkódással.

A Fradi vasárnap Újpestre látogat, és biztosan nagy meccset játszik. Nebojša Vignjević, a lila-fehérek edzője ugyanis úgy nyilatkozott a paksi 2:2 után, hogy „a Fradi ellen jobban fogunk játszani, és győzni fogunk”. Az újpestieknél nagy hír, hogy tekintélyes bevételt könyvelhettek el: a spanyol élvonal újonca, a Levante 1,5 millió euróért megvásárolta a csapat játékosát, a macedón válogatott Enis Bardhit.

A Paks ezúttal Mezőkövesre látogat, a borsodi együttes óriási meglepetésre Debrecenben tudott nyerni, azaz egyelőre úgy tűnik, folytatódik a Loki mélyrepülése. A Herczeg András irányította csapat szombaton a Haladás ellen idegenben javíthat.

A 2. forduló programja

Július 22., szombat: Mezőkövesd–Paks (18 óra), Diósgyőr–Honvéd (18 óra), Haladás–Debrecen (20.30).

Július 23., vasárnap: Újpest–Ferencváros (18 óra), Puskás Akadémia–Videoton (18 óra), Balmazújváros–Vasas (18 óra).