2024. április 27., szombat

Mogherini: a délkelet-európai országok európai integrációja prioritás az EU számára

A délkelet-európai országok európai integrációja prioritás az Európai Unió számára, Horvátországnak pedig kulcsfontosságú szerepe van a folyamatban - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön Zágrábban.

Federica Mogherini egynapos hivatalos látogatásra érkezett a horvát fővárosba, ahol a migrációról, Délkelet-Európa stabilitásáról és az Európai Unió globális stratégiájáról tárgyalt horvát vezetőkkel.
Marija Pejnovic Buric horvát külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Mogherini elmondta, hogy az EU számára különösen fontos, hogy mit tehet a nyugat-balkáni régióért, nem csak a bővítés, hanem a megbékélés terén is.
"A tárgyalási folyamatok a nyugat-balkáni országokkal az elmúlt néhány hónapban különösen intenzívvé váltak, és Horvátországnak kulcsfontosságú szerepe van a megbékélés kiépítésében" - hangsúlyozta.
A legjobb módja annak, hogy stabilitás és a biztonságot teremtsünk Délkelet-Európában, ha hiteles és szilárd perspektívát biztosítunk a régió országai számára a csatlakozást illetően - húzta alá.
Marija Pejnovic Buric a migrációval kapcsolatban úgy nyilatkozott: a balkáni útvonal le van zárva, a nyomás most a közép-európai migrációs útvonalra nehezedik. Olaszországot segíteni kell a válság megoldásában, továbbá stabilizálni kell a líbiai helyzetet - tette hozzá. Úgy vélte, az eddig elért eredmények jók, kül- és belbiztonsági szempontból is.
Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Horvátország megpróbál-e közeledni a visegrádi országokhoz, és hasonló politikát kíván-e folytatni migrációs, illetve kvótaügyben mint Magyarország vagy Lengyelország, a külügyminiszter azt válaszolta: Horvátország külpolitikai prioritását az EU és a NATO tagság jelenti. Ami a visegrádi négyekhez (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország) való csatlakozást illeti, a V4 adott tömörülés - mondta.
"Bizonyos témákat megtárgyalunk ezekkel az országokkal, de nem kell azonos álláspontot képviselnünk" - húzta alá.
Federica Mogherini a nap folyamán találkozott Kolinda Grabar-Kitarovic államfővel, Andrej Plenkovic kormányfővel, Damir Krsticevic védelmi miniszterrel és a horvát nemzetgyűlés képviselőivel is.