2024. április 27., szombat

Csapatformáló alkotás és önbizalom-növelő tanulás

Intenzív munka folyik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahol a Magyar Nemzeti Tanács szerb nyelvi felzárkóztató képzésén 135 vajdasági középiskolás tökéletesítheti szerb nyelvtudását. A program első napjának végén a szórakozás sem maradt el. A tanulók szabadtéri képzőművészeti műhelymunkán vettek részt Fődi Éva rajztanár vezetésével a kollégiumi sportpályán.

Készül a közös alkotás az Európa Kollégium sportpályáján

Készül a közös alkotás az Európa Kollégium sportpályáján

– A műhelymunka lényege, hogy a tanfolyam résztvevői egy csapatformáló közös alkotást készítsenek. Tehát nem arról van szó, hogy versenyezzünk, vagy hogy kit tud minél jobb alkotást létrehozni. A cél, hogy mindenkinek meglegyen a saját sikerélménye, és ezt egy közös alkotássá formáljuk. A világom és a tükörkép témákban készültek a munkák. A lényeg az volt, hogy hangulatokat, érzelmeket örökítsenek meg ezeken a képeken. Ez is történt, a fiúk főként monstrumokat rajzoltak, a lányok virágokat és portrékat festettek. Mindenki valamiképpen saját magát rajzolta bele az adott felületbe – emelte ki Fődi Éva, a kollégium nevelőtanára.

Kiss Kornél szerb mint környezet nyelv szakos tanár, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola tanára, évek óta kezdőcsoporttal foglalkozik. Tudatosan a leggyengébb nyelvtudású csoportokat választja, ugyanis kihívásként éli meg a tanítást. Elmondása szerint általában a képzés első napja a legnehezebb, viszont sokat számít, hogy csak a szerb nyelvre tudnak összpontosítani, vagyis az iskolai órarend kötelékéből kiszakadva, el tudnak mélyülni a nyelv fontosabb szegmenseiben.

A tanár úr szerint az alapelv a fokozatosság, vagyis arra figyelnek, hogy a passzív szókincs lassan aktívvá formálódik. Mindemellett fontos a megfelelő légkör, valamint az izgalmas beszédhelyzetek kialakítása.

– Nem szeretem a mesterkélt szituációkat, általában olyan témákról beszélgetünk, ami érdekli a tanulókat. Másrészt gyakran élek azzal a módszerrel, hogy feldobok egy olyan állítást, ami ha nem is borzolja fel a kedélyeket, de mindenféleképp megérinti őket. Kényszerítve érzik magukat arra, hogy reagáljanak. Ami nagyon fontos, hogy az órákon csak szerbül beszélünk, és nem kell félniük, ha hibáznak. A tanulóknak igyekezniük kell, hogy szerbül fejezzék ki a mondandójukat. Ha kell, megtámogatom kiegészítő kérdésekkel, ezáltal szép lassan elkezdenek megszólalni.

Akármennyire tiltakozunk a frontális óra ellen, a kezdet az mindig frontális, s ebből fejlődik ki a csoporton belüli interakció – véli Kiss Kornél.

– Ahhoz, hogy megnyisd a tanulókat, nem helyezheted azonnal helyzetbe őket, mert bezárkóznak. Önbizalmat kell lassan szereznie a diáknak, ha másra nem is elég ez a három hét, csak arra, hogy önbizalmat szerezzen, akkor ez már nagy segítség. Ekkor meg mer szólalni, látja, hogy nem nevetik ki, valamint hogy eredményt ért el kommunikációs szempontból.

A szerb nyelvi felzárkóztató képzés egyik résztvevője az adai Miklós Tímea a következőket emelte ki:

– Nagyon szeretem a szerb nyelvet, és szeretném minél jobban megtanulni. Annak ellenére, hogy a szerb nyelvi képzés nyáron zajlik, jelentkeztem és nem bántam meg a döntésemet. Elég gyorsan be is bizonyosodott, hogy jól döntöttem. Az órák nagyon érdekesek és az Európa Kollégium is nagyon szép.

Az ötnapos, negyvenórás tanfolyam mellett a kollégium nevelőtanárai esténként különféle programokat szerveznek a középiskolásoknak. Ezenkívül az Európa Kollégiumban év közben folyó színes kollégiumi életből is ízelítőt nyújtanak a résztvevőknek.