2024. április 27., szombat

Lemondott a horvát védelmi miniszter

A tárcavezető felelősnek érzi magát, amiért a katonaság nem sietett időben a spliti tűzzel küzdő tűzoltók segítségére

Miután Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő kifejtette, hogy a hadseregnek sokkal korábban a spliti tűzvésszel küzdő tűzoltók segítségére kellett volna sietnie, Damir Krstičević védelmi miniszter benyújtotta lemondását.

A védelmi miniszter hétfőn délután érkezett Splitbe, a katonaság pedig kora este. Ekkor már szinte 24 órája tombolt a tűz és egyre jobban megközelítette a legnagyobb dalmáciai város házait. A tüzet ma hajnalban sikerült feltartóztatni.
Grabar-Kitarović korábban kifejtette: reméli, hogy az esetből mindenki okul. Mint hozzátette, nem egyszer rámutatott már, hogy a hatóságok között nem megfelelő az együttműködés és a koordináció. A katonaságnak korábban ki kellett volna vonulnia, hiszen akkora terület égett, hogy minden egyes rendelkezésre álló emberre szükség volt az oltásban, nyilatkozta az államfő.
A horvát sajtó az államfőt és Andrej Plenković miniszterelnököt is bírálta. A média szerint mindkettejüknek Splitben lett volna, vagy lenne a helye. Plenković csak ma jelent meg a városban, az államfő pedig csak most fog, miután visszatér ausztriai látogatásából. Plenković egyébként azt mondta, hogy senki nem mulasztott.
A szomszédos Montenegróban a Kotori-öbölben hétfő hajnal óta tomboló tüzet továbbra sem sikerült megfékezni, sőt, egyre nagyobb területekre terjed ki, felemésztve a buja növényzetet. A podgoricai vezetés már hétfőn este kapcsolatba lépett az illetékes európai uniós szolgálatokkal, valamint a NATO illetékeseivel, a kért segítség azonban továbbra sem érkezett meg. Bosznia–Hercegovina délkeleti régiójában szintén bozót- és erdőtüzek pusztítanak, ugyanúgy, mint Olaszországban és Portugáliában. A Horvátországi és a montenegrói tüzek miatt akkora mennyiségű füst és hamu került a légkörbe, hogy az még az űrből is látszik. A NASA hozta nyilvánosságra a felvételeket, amelyeken látszik, ahogyan a füstfelhők Olaszország partjainak irányába tartanak.