2024. április 27., szombat

A tavaly egész évinél nagyobb erdőterület égett le a múlt héten Olaszországban

Közel 30 ezer hektárnyi erdőterület égett le egy hét alatt, július 8. és 15. között Olaszországban, több, mint a tavalyi év egészében - derült ki az Európai Erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kedden közzétett jelentéséből.

A Legambiente olasz természetvédelmi szervezet adatai szerint 2016-ban "csak" alig több mint 27 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává az ország egész területén.

Az EFFIS legfrissebb információi szerint eddig több mint 55 ezer hektárnyi területet pusztított el a tűz 2017-ben, ebből csaknem 50 ezret az elmúlt hónap alatt.

Az olasz polgári védelem csak kedden 16 segélyhívást kapott a pusztító tüzek miatt, ebből hetet a dél-olaszországi Campania és Calabria tartományokból, amelyek a szintén dél-olaszországi Szicília szigetével együtt a leginkább sújtott területek. A Calabriában található Cosenza körzetében például az elmúlt hónapban megközelítőleg 4000 hektárnyi terület égett le, hasonlóan a Szicília északkeleti részén található Messinához. A Campania tartományban fekvő Nápoly tágabb térségében pedig egy hét leforgása alatt körülbelül 2800 hektárnyi terület semmisült meg a tűzvész következtében.

Hétfőn újabb halálos áldozatot követelt a tűz: Nápoly körzetében egy ember azután lelte halálát, hogy leesett fészere tetejéről, ahová éppen a felcsapó lángok elől menekült fel. Július 13-án pedig egy 69 és egy 68 éves ember vesztette életét Cosenzában, miközben a tüzet próbálták eloltani.

Az olasz hatóságok eddig négy embert vettek őrizetbe, köztük egy 22 éves fiatal férfit, akit azzal vádolnak, hogy szándékosan okozott tüzet a Róma határánál található Castel Fusano erdőben.