2024. április 20., szombat

Határvédelem és rizikófelmérés

A Frontex küldöttsége Szerbiában tárgyalt

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) delegációjával találkozott ma Jadranka Joksimović integrációs miniszter és Zoran Đorđević szociális védelmi miniszter, hogy a Közel-Keletről és más területekről érkező migránsok által érintett EU-tagállamok, illetve tagállamjelöltek műszaki együttműködéséről és rizikófelméréséről tárgyaljanak.

A Fabrice Leggeri vezette Frontex-küldöttség Joksimović kabinetjében tárgyalt (Fotó: Beta)

A Fabrice Leggeri vezette Frontex-küldöttség Joksimović kabinetjében tárgyalt (Fotó: Beta)

A tanácskozásról közleményben értesítették a közvéleményt, amelyben kiemelték, hogy a miniszterek megerősítették, Szerbia megbízható partnere marad az EU-nak a migránshelyzet kezelésében. Mint rámutattak, a szerb rendőrség és a katonaság felkészült arra, hogy a Frontex koordinációja mellett és a szomszédos erők segítségével megvédjék az államhatárokat, és válaszoljanak a migrációk minden kihívására. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a kormányzat kész arra, hogy az elkövetkezőkben is logisztikai segítséget nyújtson, vagyis szállást, ételt és egészségügyi ellátást nyújtson minden rászorulónak, amíg az az ország területén tartózkodik.

A Frontex képviselői ugyanakkor biztosították a minisztereket támogatásukról azoknak a gondoknak a megoldásában, amelyek nemcsak Szerbia számára jelentenek kihívást, hanem az EU számára is.