2024. április 27., szombat
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Barguil győzött a Bastille-napon

Hazai szakaszsiker a francia nemzeti ünnepen

Warren Barguil, a Sunweb csapat francia hegyimenője diadalmaskodott a Tour de France 13. szakaszán, amely július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén került megrendezésre.

A teljes Tour legkiszámíthatatlanabbnak ígérkező szakaszán valódi tűzijáték indult a szokatlanul rövid, „mindössze” 101 kilométeres távon. A három első kategóriás hegyet tartalmazó útvonal kiváló hosszútávú támadásokra kínált lehetőséget, amelyet ki is használtak a nagy favoritok: az Alberto Contador–Mikel Landa páros nagyon hamar támadott, és el is tudott távolodni a rohamosan megfogyatkozó főcsoporttól, nem sokkal később pedig a korábban sok időt vesztő Nairo Quintana és a hegyitrikós Warren Barguil is utánuk ment.

A többi összetettaspiráns az éllovas Fabio Aruval és a címvédő Christopher Froome-mal nyolcfős bolyban üldözte az élen haladókat. A négyes azonban kényelmesen megőrizte előnyét, végül egymás között küzdhetett meg a szakaszgyőzelemért, ebből a csatából került ki győztesen Barguil.

A verseny ma folytatódik a Blagnac és Rodez közötti 181,5 kilométeres lankás, két könnyebb emelkedőt tartalmazó etappal.

Végeredmény, Tour de France, 13. szakasz (Saint-Girons–Foix, 101 km): 1. Warren Barguil 2:36:29 óra, 2. Nairo Quintana, 3. Alberto Contador a. i., 4. Mikel Landa +2 mp, 5. Simon Yates +1:39 perc stb.

Az összetett állása 13 szakasz után (még 8 van hátra): 1. Fabio Aru 55:30:06 óra, 2. Christopher Froome +6 mp, 3. Romain Bardet +25 mp, 4. Rigoberto Urán +35 mp, 5. Mikel Landa +1:09 perc stb.