2024. április 19., péntek

Oktatási és kulturális témák

Számos iskolában kényszerülnek 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű tagozat megnyitására

Tegnap megtartott huszonhetedik rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács szinte kizárólag oktatáshoz kapcsolódó beterjesztéseket tűzött napirendre. Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának dékánválasztási eljárása kapcsán a tanács támogatta dr. Josip Ivanović szabadkai lakosnak, a pedagógiai tudományok doktorának kinevezését. A kérelmet az Oktatási Bizottság is véleményezte, és szintén támogatásáról biztosította a jelöltet. Mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint az intézmény jövőjének és fejlődésének szempontjából fontos, hogy megteremtődtek a feltételek egy dékán kinevezéséhez.

Szabó Attila felvétele

Szabó Attila felvétele

Az ülés folytatásában oktatási intézmények igazgatóválasztási eljárásai kapcsán alkotott véleményt a nemzeti tanács. Az MNT támogatta Vladimir Golušinnak a beodrai Dr. Đorđe Joanović Általános Iskola, Suzana Ilićnek az újvidéki Jovan Popović Általános Iskola, Veselinov Ibolyának a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Gyermekintézmény, Sonja Durutnak a zombori Vuk Karadžić Általános és Középiskola és Jasmina Pastonjickinak az újvidéki Vasa Stajić Általános Iskola igazgatójává való kinevezését.

A tanács támogatta, hogy a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában kereskedő és kereskedőtechnikus szakokon átképzés, illetve pótképzés induljon magántanulók számára a következő tanévben, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában pedig egyebek mellett kereskedő, pincér, szakács és kereskedelmi menedzser szakokon indul majd átképzés és pótképzés a 2017/18-as tanévben.

Ezt követően kerültek napirendre a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitásával kapcsolatos javaslatok. A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola központi épületében szeptemberben 12 elsős kezdi meg tanulmányait, a szentmihályi kihelyezett tagozaton pedig öten.

A zombori Testvériség-Egység Általános Iskolában négy, a tiszakálmánfalvi Ivo Andrić Általános Iskolában hét, a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában tizenhárom, a nemesmiliticsi Testvériség-Egység Általános Iskolában hét, a bajmoki Vuk Karadžić Általános Iskolában négy, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola központi épületében tizenhárom, tóbai kihelyezett tagozatában pedig három, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola adorjáni kihelyezett tagozatában tíz, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola martonosi kihelyezett tagozatában tíz, az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskolában pedig hét elsős kezdi meg szeptember 1-jén tanulmányait.

Ezt követően igazgató- és felügyelőbizottsági tagcserék véleményezése, indítványozása került a tanács napirendjére. Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke elmondta, hogy a VB korábban, hatáskörével összhangban, véleményezte a Zentai Magyar Kamaraszínháznak a helyi önkormányzat által kinevezendő igazgatóbizottsági tagjait, valamint egyidejűleg kinevezte az általa javasolt két igazgatóbizottsági tagot. A VB felmentette Táborosi Margaréta és Gombos Dániel igazgatóbizottsági tagokat, majd kinevezte tagnak Magyar Attila és Varga Tamás színművészeket. A VB emellett felmentette Szeles Andrus felügyelőbizottsági tagot, majd őt nevezte ki ismét tagnak. Zenta illetékes önkormányzati szerve Bata Pál mérlegképes könyvelő, Perpauer Mária közgazdasági technikus és Ceglédi Ida jogásztechnikus kinevezését javasolta igazgatóbizottsági taggá, a VB, majd az MNT pedig támogatta ezeket a javaslatokat.

Szabó Attila felvétele

Szabó Attila felvétele

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatóbizottságának elnökévé a VB, hatáskörével összhangban, Márki Anna okleveles jogászt nevezte ki, Szabó Zsuzsanna magyar nyelv és irodalom szakos tanárt pedig igazgatóbizottsági taggá. Szabadka város illetékes szerve az intézmény igazgatóbizottságába tagként Lukács Zita gyógytornásztechnikus, Vicai Nikoletta optikus és Mészáros Gábor színművész kinevezését javasolta, a VB pedig támogatta a javaslatokat.

E beterjesztésekkel kapcsolatban képviselői észrevétel hangzott el az ülésen. Zsoldos Ferenc értékelése szerint szembeötlő, hogy bár a vajdasági magyarság legfontosabb kulturális intézményei közé sorolható intézményekről van szó, az igazgatóbizottsági tagok némelyike meglehetősen távol áll a kultúrától. Ez már csak azért is meglepő, mert a vonatkozó törvény kötelezettségként írja elő, hogy az alapítónak a kultúra elismert szakembereit kell kineveznie a kulturális intézmények vezetői közé.

Mindezek után az MNT támogatta Hugyik Richárd kinevezését a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatójává.

Ezt követően a tanács jóváhagyta a VB döntését Magyarkanizsa község kulturális pályázata kapcsán – 2,2 millió dinár –, Magyarkanizsa község köztájékoztatási pályázata kapcsán – 3,6 millió dinár – és Kúla község köztájékoztatási pályázata kapcsán – 2,4 millió dinár.

Az ülés befejeztét megelőzően Jerasz Anikó összegezte a középiskolai hálózattal kapcsolatos tényeket. Emlékeztetett, hogy a Vajdaság területén lévő középiskolák első osztályába iratkozó tanulók számáról szóló véleményezési javaslatot júniusi ülésén fogadta el a tanács. Arra is emlékeztetett, hogy az oktatási minisztérium a kérvényezetthez képest 13 iskola esetében nem támogatta a magyar tannyelvű szak megnyitását, ám később ezek közül mégis jóváhagyta három szak megnyitását. Így mégis fogadhatnak elsősöket a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban a társadalomtudományi-nyelvi szakon, a szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolában a gyógyszeripari technikus szakon és a futaki Mezőgazdasági Iskolában a mezőgazdasági technikusi szakon. A szóban forgó három szakirány közül kettő igazolta létjogosultságát – emelte ki Jerasz, mondván, hogy az idő rövidségének ellenére a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumba a társadalomtudományi-nyelvi szakra tizenhét gyermek iratkozott, a szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolába a gyógyszeripari technikus szakra hét fiatal jelentkezett, a futaki Mezőgazdasági Iskolába mezőgazdasági technikusi szakra viszont csak ketten.

– A Zentai Egészségügyi Középiskolában cserére került sor. A tavaly népszerűtlennek bizonyult hároméves szakot sikerült visszacserélni a négyéves egészségügyi technikus szakirányra, amelyre harminc tanuló jelentkezett. Tavaly a hároméves szak iránt csak heten érdeklődtek. Még ha az utólagos jóváhagyást nem is sikerült elnyernünk minden egyes általunk igényelt szak esetében, a végzős diákok mind a szakok kínálatának, mind pedig az intézményekben rendelkezésre álló szabad helyek tekintetében megtalálhatták a számukra vonzó irányzatot. A küzdelem és a nemzeti tanács, valamint az oktatási minisztérium, illetve a tartományi oktatási titkárság közötti folyamatos egyeztetés nem maradt eredménytelen – fogalmazott Jerasz.