2024. április 27., szombat
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Semmi váratlan a sprintben

Marcel Kittel ötödik szakaszsikerét jegyezte

Marcel Kittel német hajráspecialista nyerte meg a Tour de France 11. szakaszát, ezzel élete 14. etapdiadalát szerezte a világ legrangosabb kerékpáros-megmérettetésén. Az egyik utolsó sprinteretapon a mezőny háromfős szökevénycsoportot (Marco Marcato, Frederik Backaert, Maciej Bodnar) engedett előre. A bolyból a sokszoros lengyel időfutambajnok Bodnar 20 kilométerrel a cél előtt robbantott, és heroikus küzdelmének köszönhetően csak a 200 méteres kapunál érték utol a sprinterek.

A verseny ma folytatódik a Pau-ból Peyragudes-ba tartó, 214,5 kilométeres hegyi szakasszal, amely a teljes verseny egyik királyetapjának számít. A nap során a kerekeseknek hat kategorizált emelkedőt kell teljesíteniük, ezek között két első kategóriás és egy kiemelt hegy is szerepel – utóbbi a Port de Balés, amely 11,7 kilométer hosszú és átlagosan közel 8%-os meredekségű. A befutó a peyragudes-i második kategóriás, rövid, de kemény emelkedő tetején vár a mezőnyre, ahol szinte biztosan nagy időkülönbségek fognak kialakulni az összetett esélyesei között.

Végeredmény, Tour de France, 11. szakasz (Eymet–Pau, 202 km): 1. Marcel Kittel 4:34:27 óra, 2. Dylan Groenewegen, 3. Edvald Boasson Hagen, 4. Michael Matthews, 5. Daniel McLay a. i. stb.

Az összetett állása 11 szakasz után (még 10 van hátra): 1. Christopher Froome 47:01:55 óra, 2. Fabio Aru +18 mp, 3. Romain Bardet +51 mp, 4. Rigoberto Urán +55 mp, 5. Jakob Fuglsang +1:37 perc stb.