2024. április 27., szombat

Pánikgomb, őrjárat, biztonsági intézkedések

Kuburović: Minden erőszakoskodóról külön nyilvántartás készül, hogy az illetékes szervek meg tudják előzni a tragédiát

Idén már több mint 20 nő esett áldozatul a férjének. Legutóbb szerdán délután a Belgrádhoz tartozó Rakovica községben található Szociális Központ parkolójában támadt késsel a feleségére egy férfi. Halálosan megsebezte, majd 5 éves gyereküknek is végzetes sérüléseket okozott. És csupán egy hét telt el azóta, hogy Újbelgrádban, szintén a Szociális Központban, kővel ütötte agyon a feleségét egy férfi. A családon belüli erőszak egyre gyakrabban torkollik tragédiába, ezért Zoran Đorđević szociális védelmi miniszter szerint sürgős lépésekre van szükség. Hétfőn a szociális intézmények igazgatóival és képviselőivel tárgyal majd.

Beograd, 12.07.2017. - Zena i cetvorogodisnje dete ubijeni su u Centru za socijalni rad u beogradskoj opstini Rakovica, a tri osobe su povredjene, potvrdjeno je agenciji Beta. Zena je preminula od ubodnih rana, a dete je bezuspesno bilo dugo reanimirano,

Nebojša Stefanović belügyminiszter a tragédia kapcsán összehívott sajtótájékoztatóján kiemelte, az érintett minisztériumok képviselői olyan lépéseket fogalmaztak meg, amelyek javítanának a jelenlegi körülményeken, amikor ellenőrzött körülmények között, vagyis ahogyan ő fogalmazott, „magas veszélyfaktorral járó találkozókra” kerül sor.

– A törvénnyel összhangban szigorítunk azokon a feltételeken, amelyek arra a szülőre vonatkoznak, aki a Szociális Központban látogathatja meg a gyermekeit – emelte ki, rámutatva, hogy mindenképpen az illető nyugodt látogatásra való hajlandóságát mérik majd fel. Elmondta, jobb kapcsolat kiépítésére van szükség a bíróságok és a szociális központok között, valamint a rendőrség hatékonyabb riasztására, amennyiben felmerül az erőszakos megnyilvánulás lehetősége. Mint mondta, gyakrabban őrjáratoznak majd a rendőrök a szociális központok környékén. Ugyanakkor biztonsági védelmet is állítanak majd ezekbe az intézményekbe.

PÁNIKGOMB A SZOCIÁLIS KÖZPONTOKBAN

A kormánynak a nemek egyenjogúságának koordinációjával foglalkozó testülete az ENSZ nemek egyenlőségével és a nők felemelkedésével foglalkozó egységének a támogatásával 60 pánikgomb-rendszert szerzett be, amelyeket a szociális központokban szerelnek fel. Mint a testület közölte, a pánikgombok beszerelésére már a napokban sor kerül. Szerdán ugyanis a rakovicai Szociális Központ három dolgozója is súlyosan megsérült, amikor a családjára támadó késelő férfit próbálták lefegyverezni.

– Miután egyre gyakrabban történnek olyan tragikus kimenetelű esetek a szociális központokban, amelyek súlyos következményekkel járnak a gyerekek, a családok életében, de az egész társadalomban is, pánikgombokkal látjuk el ezeket az intézményeket, hogy megfékezhessük az ilyen tragédiák megismétlődését – emelte ki Zorana Mihajlović, a nemek egyenjogúságával foglalkozó koordinációs testület elnöke. Hozzátette, a nők elleni erőszak nemcsak az állam, az intézmények vagy a törvény gondja, hanem egész társadalmunké. Mint mondta, gondot kell viselnünk egymásra, ha azt akarjuk, hogy a gyerekeink biztonságos és egészséges életet éljenek.

A KÉSELŐ BÜNTETETT ELŐÉLETŰ VOLT

Június elsején lépett életbe a családon belüli erőszakról szóló új törvény, amelynek értelmében szigorúbban lépnek fel az erőszakoskodóval szemben. Eszerint nem az áldozatokat, hanem az erőszakoskodót távolítják el az otthonából, ugyanakkor minden erőszakoskodóról készül nyilvántartás is.

Nela Kuburović igazságügyi miniszter rámutatott, a június elsején hatályba lépett törvénynek megfelelően létrehoznak egy a családon belüli erőszakkal foglalkozó tanácsot, amelyben a belügy-, a szociális védelmi és az igazságügyi miniszter mellett minden olyan intézmény és szerv képviselteti magát, amely a családon belüli erőszak ellen küzd, hogy e szervezetek között javuljon a koordináció.

– A legutóbbi esetben sajnos nem tudtuk az új törvény előírásait alkalmazni, mert egy korábban meghozott bírósági döntésről van szó. A bűncselekményt egy olyan személy követte el, aki ellen már született bírósági ítélet illetéktelen fegyvertartás miatt – emelte ki Kuburović, majd hozzátette, az új törvény egyik legfőbb pontja, hogy minden erőszakoskodóról külön nyilvántartás készül, így a későbbi esetekben az illetékes szervek hatékonyabban tudnak eljárni, és meg tudják előzni a szerdaihoz hasonló tragédiákat.

Nebojša Šarkić családjogi egyetemi professzor rámutatott, hogy a probléma leküzdésében és a hatékonyabb fellépésben Szerbiának szüksége lenne olyan nyilvántartásra, amelyben szerepelnek a családi erőszak elkövetői, a pszichikai gondokkal küzdők és azok is, akik a házasságban súlyos válságot éltek meg, és szakmai segítségre szorulnak.