2024. április 27., szombat

Buffett hárommilliárdot ajándékozott jótékonysági célra

Csak az idén több mint 3 milliárd dollárt fordított jótékony célra Warren Buffett. Ez nagyjából annyi, amennyivel 2017-ben eddig nőtt a vagyona. Az ideivel együtt már 27 milliárd dollárnál tart adakozásban a milliárdos befektető. Legtöbbet a jó barátja, Bill Gates által létrehozott alapítványnak ajándékozott – tudósított a Bloomberg.

Az említett 3 milliárdot nem készpénzben adományozta a 86 éves befektető, hanem cégében, a Berkshire Hathawayben lévő részvényeinek egy részétől szabadult meg. A B-részvényekből 18,6 millió darabot adott oda, ezek értéke nagyjából 3,17 milliárd dollár. A Bloomberg Billionaires Index adatai szerint ennyivel nőtt az üzletember vagyona az idén.

Buffett 2006 óta minden évben adományoz valamekkora részt a vagyonából. Más gazadagokat is arra szólított fel, hogy hozzá hasonlóan segítsenek másokon. Bill és Melinda Gates alapítványa mellett négy másik alapítványt is támogat Buffett, ezek mind családi kezdeményezések: az egyik a Susan Thompson Buffett Alapítvány, amely első felesége nevét viseli. A másik hármat gyermekei vezetik.

Bármekkora összegeket adományoz, a Forbes magazin szerint, amely minden évben összeállítja a világ leggazdagabb embereinek a listáját, Buffett továbbra is tartja a negyedik helyet. A mostani donáció előtt 76,3 milliárd dollárt ért a vagyona. Nálánál gazdagabb a 81 éves Amancio Ortega spanyol multimilliárdos a 81,8 milliárd dollárjával, Jeff Bezos, az Amazon alapítója 84,8 milliárddal

és Bill Gates, a Microsoft társalapítója 89,4 milliárd dolláros vagyonnal.