2024. április 26., péntek

Helyenként 40 fok is volt

Megnövekedett az áram- és a vízfogyasztás – Holnap éjjel enyhülés várható

Napok óta tart a kibírhatatlan hőség és aszály. A rendkívüli hőhullám miatt a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet piros hőségriadót és tűztilalmat rendelt el. Szerbia egyes részein a hőmérséklet elérte a 40 Celsius-fokot is, ennyit mutatott például a hőmérő Smederevska Palánkán, Kruševacon és Čupriján, Belgrádban és Újvidéken 36 fokot, Palicson pedig 34 fokot.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az időjárás-előrejelzés szerint napközben marad a derült, napos idő, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 Celsius-fok körül alakul, majd éjjel borult, viharos idővel számolhatunk, helyenként záporral, zivatarral. A kánikula hatására országszerte megnőtt az elektromosenergia- és a vízfogyasztás is – jelentik a közvállalatok. A Szerbiai Villanygazdaság adatai szerint a légkondicionáló berendezések miatt kedden 20 százalékkal több áramot fogyasztottunk, mint egy átlagos júliusi napon.
– A nap végére az elektromos energiafogyasztás elérheti a 91 millió kilowattórát, hétfőn pedig összesen 86 millió kilowattórányi áramot szolgáltattunk – közölték a közvállalatban.
A belgrádi és az újvidéki kommunális közvállalatok is magas vízfogyasztásról számoltak be. Az adatok szerint Belgrád külvárosi részein akár hatszor több víz is fogyott, míg a központban 20 százalékos többletfogyasztást figyeltek meg. Az újvidéki Városi Vízművek beszámolója szerint a tartományi székvárosban 15 százalékkal több víz fog a kánikula idején. Mint megjegyzik, a vízellátás nincs veszélyben, ettől függetlenül arra kérik a polgárokat, hogy takarékoskodjanak a vízzel.
A kánikulában a mentősök dolga is megszaporodott. Nada Macura, a belgrádi elsősegély-szolgálat szóvivője szerint tegnap délelőtt többször riasztották Belgrádban a mentősöket, mint hétfőn: 11 óráig 72 beavatkozást hajtottak végre a mentőszolgálatban, 26-ot pedig nyilvános helyen.
– A legtöbb esetben fejfájás és szédülés miatt riasztották a mentősöket. A gépkocsivezetők viszont óvatosabbak voltak tegnap, hiszen az előző naphoz képest kevesebb baleset történt – számolt be a szóvivő, majd kiemelte, kánikula esetén salátákat, gyümölcsöket és mediterrán ételeket érdemes fogyasztani, valamint ajánlatos sokat pihenni, akár délután is aludni, a nagy meleg ugyanis fáradságot okoz.
A Szerbia Erdői Közvállalat arra kéri a polgárokat, hogy a nyári erdőtüzek elkerülése céljából az erdők közelében ne gyújtsanak tüzet, ne égessék fel a száraz gazt, kerüljék el a tarlóégetést, valamint cigarettacsikket és gyúlékony anyagokat se dobjanak el a szabadban, a szemetet pedig a szemeteskukákban helyezzék el. Mint megjegyzik, a nyári erdőtüzek 98 százaléka emberi tényezőre vezethetőek vissza: felelőtlenségre vagy szándékos gyújtogatásra.
NE UTAZZUNK FORRÓSÁGBAN!
Szakemberek szerint rekkenő hőségben jobb elkerülni a járművel való közlekedést. Mint azt lapunknak Fehér László közlekedési mérnök elmondta, a kánikulában tompulnak reflexeink, fáradtabbak és figyelmetlenebbek lehetünk. Ha pedig mégis amellett döntünk, ajánlatos odafigyelni, milyen állapotban van a járművünk.
– Hosszabb út előtt mindenképpen ellenőrizni kell a hűtőrendszert, hogy van-e elegendő hűtőfolyadék az autóban. A motorolaj szintjére is vessünk pillantást! Nem árt ellenőrizni a gumikat, a nagy melegben ugyanis az autógumik felrobbanhatnak. Parkolás esetén ügyeljünk arra, hogy ha lehetőségünk van rá, csakis árnyékos helyen hagyjuk a járművet! – közölte Fehér László közlekedési mérnök.
A szakember azt tanácsolja, hogy mielőtt beülnénk a járműbe, szellőztessünk ki. Megesik, hogy az autó belsejében melegebb van, mint kint, akár 60 Celsius-fok is lehet. Az ablakok a nap hatására felfűtik az autót.
– Nyaraláskor érdemes a hajnali órákban indulni, hogy elkerüljük a forróságot. Bárhová is indulnánk, ajánlatos előbb elindulni s lassabb tempóval haladni. Tartsunk nagyobb követési távolságot, és viseljünk napszemüveget! Így a legbiztonságosabb vezetni – mondta a közlekedési mérnök.
AZ ÁLLATOK IS MEGSÍNYLIK A MELEGET
Nemcsak nekünk, embereknek megterhelő a hőség, hanem házi kedvenceinknek és a gazdaság állatainak is – figyelmeztetnek az állatorvosok. A szakemberek szerint fontos árnyékos helyről gondoskodni a jószágok számára, és a szokásosnál több ivóvízzel kell ellátni őket. A rosszul tartott háziállatok 30 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten rövid időn belül hőgutát kaphatnak. Ha a kutya nagyon liheg vagy nehezen kap levegőt, azonnal meg kell kísérelni az állat testhőmérsékletének csökkentését.
Ha tehetjük, délelőtt 11 és délután 3 óra között ne sétáltassuk a kedvenceinket, mivel a meleg beton égési sérülést is okozhat. Ügyeljünk arra, hogy egyetlen állatot se hagyjunk egyedül az autóban, még nyitott ablaknál se, a belső hőmérséklet a kinti többszöröse is lehet. Az állatvédők arra is figyelmeztetnek, hogy a nagy melegben a gazdasági célú háziállatokra ugyancsak fokozottabban kell figyelni, mivel hőstresszt kaphatnak. Ilyenkor csökken a tehenek étvágya, rövidül a kérődzésre fordított idő és romlik az emésztés mértéke. Szintén gyakoribbá válhat a bőrfertőzés vagy tőgygyulladás. Az állatok belefekszenek a trágyatérbe, ahol a kórokozók számára igen magas. A nagy meleg nem kedvez a tejtermelőknek, hiszen ilyenkor akár 8-10 százalékkal is csökkenhet a napi megtermelt tejmennyiség.
A jószágokon ilyen esetben a jó szellőzés segít, s az ólban tartott állatoknál ügyeljünk arra, hogy a betont locsoljuk, ne pedig az állatot!