2024. április 26., péntek

Kislányt molesztáltak a migránsok

A helybeliek útzárlattal tiltakoztak – A šikarai befogadóközpontban tartózkodó menekültek harmadik hónapja okoznak problémát a városban

Vasárnap este a zombori Šikara városrész lakói a város kijáratánál egy időre zárlat alá vették a Bezdán felé vezető utat, mert a migránsok megtámadtak egy 12 éves kislányt.

A Šikara településen levő befogadóközpontban tartózkodó migránsok egy kisebb csoportja szombaton támadott meg egy tizenkét éves kislányt, aki a barátnőjét kísérte haza. Édesapjának elmondása szerint négy migráns körülvette a kislányt, egyikük tapogatni kezdte. A gyerek kiáltozására a szomszédok reagáltak, a támadók ekkor távoztak. A helybelieket felháborították a történtek. Már korábban is többször tiltakoztak a befogadóközpont lakóinak viselkedése miatt.
– Arra számítunk, hogy a városi hatóságok kiküldenek ide valakit. Valószínűleg még erőteljesebben fogunk tiltakozni, lezárjuk a Bezdán felé vezető utat, vagy a városháza elé vonulunk. Valaminek történnie kell, hogy javuljon a helyzet. Szerintünk be kellene zárni a központot, vagy meg kellene tiltani az itt-tartózkodóknak, hogy szabadon mozogjanak, mindenfelé kószáljanak. Ellenőrizni kell őket – mondta az egyik helyi lakos.
Mintegy ötven šikarai lakos leállította a forgalmat, hamarosan megjelent a rendőrség is, hogy segítsen rendet tartani a közlekedésben, átirányítsa a gépjárműveket, mivel a Magyarország és a horvát határ felé vezető útról van szó. Az egybegyűltek azt mondták, mindaddig az utcán fognak tiltakozni, amíg az illetékesek megoldást nem találnak, és nem szavatolják a lakosság békés életét.
– Elképesztő, ami történik, nem szabad többé szemet hunynunk az ilyesmi felett. A rendőrségnek tennie kell a dolgát, a migránsok este nyolc után nem közlekedhetnek szabadon. A menekültügyi biztosságnak is lépnie kell, amely, úgy látszik, nem érti, mi a probléma – jelentette ki Zoran Rus, a Szerb Haladó Párt képviselő-testületbeli frakcióvezetője. Megígérte, hogy segít megszervezni a tiltakozók és a polgármester találkozóját.
A nyugat-bácskai városban már harmadik hónapja okoznak problémát a migránsok. A helyiek panasza szerint csupán az első incidenst követő tiltakozás után jelent meg a Menekültügyi Biztosság terepjárója, hogy figyelmeztesse a táborlakókat a tisztességes viselkedésre. Az egy hónappal ezelőtt történt incidensben egy 17 éves lányra támadtak rá a menekültek, a helyiek ekkor két napig tiltakoztak. Egyes források szerint a migránsok Béreg környékén próbálnak meg átjutni a határon. A migránsok taxival közelítik meg a hármas határt, fuvarosaik Bezdánban a csatornaparton át jutnak el Béregre és Küllődre, mert a közúton a szerb rendőrség megállítja őket. Így inkább kiszállnak a két falu között, majd a bajai csatornán igyekeznek eljutni a szerbiai határőrházig, mert ott nem állomásozik katonaság, és onnét erdőt, lápot, mocsarat gázolva eljutnak a magyarországi határőrházig, ahol viszont keményen lépnek föl velük szemben, és visszafordítják őket. Ha a csatornán Horvátországa mennek, az ottani hatóság is föltartóztatja őket.