2024. április 26., péntek

Három strand a zentai folyóparton

Alacsony vízállás, 25 Celsius-fokos vízhőmérséklet, nagyjából ez az alaprecept egy jó Tisza-parti fürdőzéshez, na meg ugye egy jó strand.

A bánáti oldalon hosszan élvezhetjük a napsütést (Fotó: Gergely Árpád)

A bánáti oldalon hosszan élvezhetjük a napsütést (Fotó: Gergely Árpád)

A zentaiak három közül választhatnak, ott a csárdai, a hídnál lévő és a bánáti oldalon található. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, és igény szerint válogathatunk. A városhoz legközelebbi strand az utóbbi években igen népszerű lett. A híd feletti lapos részen egyre többen kezdtek fürdeni, és habár az ott rendszeresen strandolók egy része már maga is elkezdte rendezgetni a környezetet, néhány éve a zentai önkormányzat elvégzi a tereprendezést. Idén május végén és június elején tették rendbe a területet, megszabadították a nagy gaztól, rotációs kapával elmunkálták. Ezúttal már hűvös helyet is találnak az oda látogatók, hiszen a magasabb részen a fák alját is kitakarították. Hogy az autóknak legyen hol parkolniuk, a füvet lekaszálták a töltéshez közeli részen, és szemeteseket helyeztek el, amelyeket a kommunális vállalat felügyel. Vezetékes víz sajnos még nincs, de az önkormányzatból kapott információk szerint a tervek között szerepel ivóvíz biztosítása és vizesblokk kiépítése is. Ebből az idén még biztosan nem lesz semmi, de az illetékesek keresik a megoldást, hiszen mindenki látja, hogy amióta rendezik azt a partszakaszt, jelentősen megnőtt az ott strandolók száma, mivel olyan közel van, hogy gyalog is könnyen megközelíthető.
A bánáti oldalon lévő strand főleg a hosszan tartó napsütés miatt csalogató, hiszen a város felőli oldalon este hat után már szinte csak hűvöst találunk, míg a túlparton hosszan élvezhetjük a lemenő nap lágy sugarait. További csalogató szempont lehet, hogy lassan két évtizede egy kávézó-büfé is üzemel ott, ahol lángost, palacsintát és fagyit is árulnak. A strandot évek óta Törtei Károly, a kávézó üzemeltetője tartja karban, ő munkálja el a partot és gyűjti össze a szemetet. Négy tusoló és két WC is van a strandon, valamint egy kétszáz méterre lefúrt kútnak köszönhetően ivóvíz is. Igaz, az van kiírva, hogy nem ivóvíz, mivel a szezon kezdetén még zavaros szokott lenni, de erre az időszakra már kitisztul. Törtei egyébként a minap arról számolt be, hogy idén sokkal kevesebben vannak a bánáti strandon, véleménye szerint meglátszik, hogy sokan külföldre költöztek, ugyanakkor látványosan többen látogatják hídi strandot, mint a korábbi években. A vízbe egyébként már mindkét oldalon zökkenőmentesen be lehet menni, vannak még iszapos részek, de a használattól egyre inkább tűnik el az iszap, és tisztul a széle.
A zentaiak örökkön kedvelt strandja a Halászcsárda. Annak népszerűsége töretlen, igaz, legmesszebb van, de sokan csak arra esküsznek. Júniusban a Halászcsárda civil szervezet munkaakcióján a strandot kitisztították, és azóta használható. Igaz, van egy vékony füves réteg a homok tetején, de az nem zavarja a strandolókat. Padok és napernyők teszik hangulatosabbá, ugyanakkor ivóvíz és toalett is van, és egy rövid séta után a felújított Halászcsárdában mindenféle jó falattal és itókával várják a megéhezett és megszomjazott strandolókat.