2024. május 8., szerda

Nem dőlnek tovább a tornyok

A Szent Teréz-székesegyház felújítására egymillió eurót fordítanak

A múlt század eleje óta a Római Katolikus Egyházban ilyen mérvű felújítások, építkezések nem történtek a térségben, mint amilyet most a magyar kormány a határon túli, különösen a vajdasági magyarok részére biztosít. A szabadkai Szent Teréz-székesegyházban a magyar állam támogatásával közel egymillió eurós beruházásra kerül sor. A felújítási munkálatokról Paskó Csabával, a szabadkai székesegyház karnagyával, az egyházmegye zenei igazgatójával, ebben az esetben mint az MNT Végrehajtó Bizottságának tagjával beszélgettünk.

A repedés nemsokára eltűnik (Fotó: Gergely Árpád)

A repedés nemsokára eltűnik (Fotó: Gergely Árpád)

– Amikor 1773 és 1779 között kései barokk stílusban felépült a templom, hamarosan kiderült, hogy az alapokat nem ekkora tornyok megtartására tervezték, a felépítés után tíz évre szembetűnővé vált a ma is jól látható repedés. A templom nem stabil sziklára, hanem puha talajra épült, és az építkezés folyamán a templomhoz a tervezettnél nagyobb tornyokat építettek. A talaj puhasága és a tornyok súlya miatt az egyik torony kicsit megült, a mérnököknek a kihívást nem a templom felújítása, hanem a templomtorony-mozgásnak a teljes megállítása jelenti. Mérnökökkel beszélgetve kiderült, a toronymozgásokat csupán egy évvel ezelőtt kezdték mérni. Az idén a cölöpök elhelyezésére került sor, amellyel alátámasztották a tornyokat, még öt cölöpöt kell elhelyezni, de ez a folyamat egyelőre szünetel, ugyanis egy újabb egy milliméteres repedés jelent meg a homlokzaton, amely ha dőlési szögben számoljuk, fent további négy-öt milliméteres repedést jelent, ami optikailag is elég csúnya látvány, de a repedések eltüntetését a felújítás harmadik fázisában irányozták elő – mondta Paskó Csaba.

Jelenleg, a felújítás második fázisában, a belső felújítást végzik. Többek között ide tartozik a márványburkolat, a padlózat és az oltár lecserélése. Az évtizedek alatt a falakba húzódó talajvíz miatt a templom belső falát díszítő márványlapok kicserélése is szükségessé vált. Nagyon fontos a márványlapok szakszerű cseréje, hogy úgy helyezzék fel őket a falra, hogy az továbbra is tudjon lélegezni.

Folyamatban van a belső felújítás (Fotó: Gergely Árpád)

Folyamatban van a belső felújítás (Fotó: Gergely Árpád)

– Az idén nyáron a székesegyház belső felújítása befejeződik. A mérnökökkel való konzultáció alapján a munkálatok a megfelelő ütemben haladnak. A harmadik fázisban a templom külsejének a felújítására kerül majd sor, ide tartozik a második fázisban elkészült ablakkeretek felrakása, majd a teljes homlokzat visszabontása, ugyanis a jelenlegi repedéseket nem lehet sem malterral, sem habarccsal kijavítani, az egyetlen megoldás a homlokzat visszabontása, majd a két torony közötti rész újrafalazása, de ennek, mint már említettem, előfeltétele a tornyok mozgásának a megállítása – mondta beszélgetőtársunk.

A boltív és a Szent Pál megtérését ábrázoló vitrázs között keletkezett egy repedés, és annak érdekében, hogy megvédjék és elejét vegyék egy nagyobb kárnak, a napokban eltávolították a vitrázst. Ezeket a munkálatokat a püspökség finanszírozza, mert nem szerepelnek a magyar kormány által támogatott költségvetésben. A vaskonstrukció mindaddig a székesegyház főbejáratánál marad, amíg nem újítják fel a homlokzatot. A szabadkai egyházmegye a hívek adományaiból és más forrásokból szeretné a külső felújítást követően aranyoztatni a kereszteket a tornyokon, valamint elkészíteni a toronyórákat.

– Szép és felemelő érzés ma itt Szabadkán magyarként, katolikusként, keresztény emberként végigkövetni a felújítást, hiszen a templom megépítése óta nem volt ilyen jellegű felújítása, reméljük, hogy 2018-ban a székesegyház már teljes pompájában tündököl majd – mondta Paskó Csaba.