2024. április 26., péntek

Gólyahír érkezett Törökbecsére is

(Fehér Rózsa felvétele)

(Fehér Rózsa felvétele)

Pénteken este megkapták első magyar nyelvű könyvüket az idén született törökbecsei és beodrai magyar gyermekek: a budapesti Rákóczi Szövetség Gólyahír programjának részeként elkészült Első könyvem című kiadvány és babanapló a családról, az újszülöttről és a magyar kultúráról szóló fejezeteket tartalmazza, de megtalálható benne a Himnusz és a Szózat szövege is.

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben a könyveket Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának az elnöke adta át a szülőknek, amit a helybéli gyerekek ünnepi műsorral köszöntek meg.

A Rákóczi Szövetség Gólyahír programja májusban indult azokon a szórványterületeken, ahol a szövetség beiratkozási programja is működik. A könyvvel a gyermekeket a magyar nyelv szépségeivel szeretnék megismertetni, a szülőket pedig arra kívánják ösztönözni, hogy tartsák meg a magyarságukat, a gyermeküket pedig magyar óvodába és iskolába írassák.

Vajdaságban a napokban 22 önkormányzat 51 településén 169 könyvet osztanak ki, de az év folyamán további újszülöttekhez is eljut majd a kiadvány. A Kárpát-medencében összesen nyolcezer Első könyvemet ajándékoz az idén a Rákóczi Szövetség.