2024. április 26., péntek

A ráhangolódás jegyében

Az EXIT fesztivál kortól függetlenül mindenkinek szól
Egyesek a maguk módján hangolódtak rá a The Killersre... (Ótos András felvétele)

Egyesek a maguk módján hangolódtak rá a The Killersre... (Ótos András felvétele)

Az EXIT fesztivál úgynevezett nulladik napja a ráhangolódás jegyében telt szerdán este. Ezt sugallták a péterváradi híd közvetlen közelében, a Duna melletti sétányon gyülekező fiatalok, akik a maguk módján alapozták meg a fesztiváli hangulatot. A hídon átsétálva már sejteni lehetett, hogy a bejáratnál is tömeg lesz. A bejárati kapuknál összesereglett fesztiválozókat azonban ez egyáltalán nem zavarta. Csupán néhányan jegyezték meg, hogy esetleg lekésik az est fő fellépőjének, a The Killers rockegyüttesnek a koncertjét. Természetesen ez nem történt meg, hiszen a tumultus ellenére is a rendszer jól működött, és körülbelül fél órányi sorban állás után be is jutottunk a fesztivál helyszínére: a lenyűgöző Péterváradi várba.

Szigorú az ellenőrzés a bejáratnál... (Ótos András felvétele)

Szigorú az ellenőrzés a bejáratnál... (Ótos András felvétele)

A bejárati kapuknál a rendőri ellenőrzés elengedhetetlen állomás. Természetesen mindig a másik sor halad gyorsabban. Az tény, hogy a rendőrök komolyan végzik a munkájukat. Miután a táskám tartalmának ellenőrzésén is túl voltam, a vár területére lépve egy budapesti fiatalokból álló csapattal találkoztam, pontosabban két lánnyal és egy fiúval. Mint megtudtam, a társaság csupán egy részével beszélgetek. Megosztották velem, hogy először látogattak el az EXIT fesztiválra, és csupa jót hallottak már a rendezvényről. Elvárásaik között a jó hangulat, a társasági élet, és a bulizás szerepel. Elmondásuk szerint azonban lehetne több magyar, vagy legalább angol nyelvű segítség a bejárati kapuknál, hiszen ez nagyban megkönnyítené a tájékozódást.

A fesztiválozók nagy része a nagyszínpad (Main Stage) előtt várakozott. Kis idő múlva arra lettem figyelmes, hogy egy házaspár magyarul beszél mellettem. Nagyapáti Miklós és Ibolya Topolyáról érkezett Újvidékre. Visszatérő fesztiválozókról van szó. Hangsúlyozták, hogy az EXIT-nek párja nincs. A fesztivál különleges hangulatát a hangerő, valamint a tömeg határozza meg. Azt is megtudtam tőlük, hogy többek között Rag’n’Bone Man vasárnapi fellépését várják, amikor ismét ellátogatnak majd a rendezvényre. Véleményük szerint ez az élmény kortól függetlenül mindenkinek szól, és lányaik büszkék szüleikre, hogy azok még ötvenen túl is fesztiváloznak. Ezután már kezdődött is a The Killers együttes koncertje. A fellépés közben tapasztalt energia alapján várhatóan az idei EXIT is igazán sikeres lesz, és szinte minden elvárást felülmúl. Mindezt megerősíti, hogy a nulladik napra több mint 33 ezer fesztiválozó érkezett Péterváradra.

...de az igazi alapot az előzenekarok adták, a Teachers (Ótos András felvétele)

...de az igazi alapot az előzenekarok adták, a Teachers (Ótos András felvétele)

A rendezvény nulladik napját követően legtöbben, számos táborlakó és helyi polgár az újvidéki Strandon keresett menedéket a melegtől. Az előrejelzések szerint mindennap hasonló kánikulára számíthatunk. A jó hangulat természetesen a Strandon sem maradhatott el. A finnországi Alexanderrel és Simoneval itt találkoztam, miközben a talpunkat perzselte a forró homok. Ők első alkalommal járnak Újvidéken, a várost szépnek, olcsónak és forrónak ítélték meg. Éppen ezért nem véletlen, hogy szinte egy nap itt tartózkodás után máris a Strand nyújtotta lehetőségek mellett döntöttek. Véleményük szerint jó döntés volt kicsit megmártózni a Dunában. A nulladik napot követően pedig már izgatottan várták a fesztivál első napjának koncertjeit.