2024. április 26., péntek

Megoldódik a vízhiány

Bácsfeketehegy egyharmadában akadozik a vízellátás – A probléma hamarosan megoldódik – állítja kommunális közvállalat igazgatója – Új kút és 800 méter fővezeték épül

A kishegyesi Komunál Közvállalat vízhálózati felújításokba kezdett Bácsfeketehegyen, a kis temető környékén. Kormányos Leventétől, a vállalat megbízott igazgatójától megtudtuk, hogy a falu közel egyharmadában akadozik a vízellátás, ezért volt szükség a munkálatokra.

Épül az új fővezeték a Szőlősor utcában (Lakatos János felvétele)

Épül az új fővezeték a Szőlősor utcában (Lakatos János felvétele)

– Az egyik nagy kapacitású kút meghibásodott a tavalyi év végén, ezért a vízhálózat felújítása elkerülhetetlenné vált. Az előkészületi munkálatok már régóta folynak, mivel egy összetett folyamatról van szó. Maga a munka két részre bontható: ki kell építeni a főhálózatot a leendő új kúttól a falu központjáig, valamint ezzel párhuzamosan a vízellátó objektumot is fel kell építeni. Ezt el kell látni a megfelelő felszereléssel, áramot kell biztosítani és beépíteni a megfelelő gépészeti elemekkel. Reményeink szerint valamikor késő nyáron, kora őszön az új kutat üzembe tudjuk helyezni, és elegendő mennyiségű vizet tudunk biztosítani a lakosság részére – számolt be az igazgató.

A vízhálózat felújítása hétfőn kezdődött, és jelen pillanatban a Szőlősor utcában zajlik a hálózat kiépítése. Innen az Új sor utcába fordulnak, majd a Petőfi Sándor utcába, tudtuk meg Kormányostól.

– A Petőfi Sándor utca végén lévő elosztó vízaknában fogjuk az épülő fővezetéket rácsatolni a már meglévő hálózatra. Az új főhálózatot 800 méter hosszan kell kiépíteni, és ezzel párhuzamosan a kutat is felépítjük. Ez utóbbi egy kis házikóból fog állni, és különböző vízaknákból. A munkálatokat reményeim szerint szeptember derekára be tudjuk fejezni. Ha sikerül befejezni ezt a projektumot, jelentősen javulni fog a vízellátás azon a részen, ahol jelenleg akadozik – mondta el az igazgató.

Bácsfeketehegynek és a község másik két településének, Kishegyesnek és Szeghegynek a vízhálózatain folyamatosan kell dolgozni. Bácsfeketehegyen a folytatás speciális rendeltetésű vízaknák kiépítése lesz, fogalmazott Kormányos.

– Következő lépésünk Bácsfeketehegyen az ún. mosató vízaknák kiépítése lesz. Ezek célja, hogy megfelelő időközönként a hálózatot mosassuk. Ezáltal javítani tudjuk a víz minőségét – számolt be az igazgató, majd végezetül elmondta, hogy a jelenleg folyó munkálatokat több forrásból pénzelik. A hálózat kiépítését Kishegyes község önkormányzata és a Komunál Közvállalat közösen pénzelik, az új kút kiépítésére pedig a tartománytól kaptak ígéretet eszközökre.