2024. április 26., péntek

Törökországban olvad az aszfalt

Szerbiában keddtől, egyes régiókban csak szerdától számíthatunk enyhülésre, ám számottevő lehűlés csak jövő szombattól valószínű

Ha hinni lehet az időjósoknak, keddig, vagy szerdáig biztosan nem számíthatunk számottevő enyhülésre, marad a tikkasztó hőség.

Holnaptól szinte minden nap 35 Celsius-fok felett alakulnak a legmagasabb nappali hőmérsékletek, hétfőn és kedden pedig több helyütt is elérhetik a 40 Celsius-fokot. Zápor, zivatar csak helyenként alakulhat ki. 30 Celsius-fok alá várhatóan csak jövő szombaton csökken a hőmérséklet, ezt megelőzően csütörtökön és pénteken valószínűleg 30 Celsius-fok környékén fog alakulni.

Azok, akik hisznek az összeesküvés-elméletekben, a nyári hőség kapcsán nem mulasztják el megemlíteni, hogy az illetékesek olykor manipulálnak a valós adatokkal, mert ha a hőmérséklet meghaladja a 40 Celsius-fokot, a szabad ég alatt dolgozó munkások külön elbánásmódra – rövidített munkaidő, gyakori pihenők – jogosultak.

Van olyan ország, ahol még ennél is kíméletlenebb arcát mutatja a pillanatnyilag a nyár. Törökország keleti régiójában annyira meleg van, hogy elkezdett olvadni az aszfalt.

Erzincan tartományban, a Kelet-anatóliai régióban a nappali hőmérsékletek mostanra meghaladták a 40 Celsius-fokot. Az aszfalt olvadása miatt már a közlekedés sem zavartalan.

A tartományi székváros, Erzincan, vezetősége úgy döntött, hogy a krónikus betegségben szenvedő, valamint az állapotos és a mozgássérült közalkalmazottak nem kötelesek dolgozni. A magánvállalatok alkalmazottjai nem élveznek ilyen jellegű megkülönböztetést.

A sajtó munkatársai lefotózták az egyik kőfejtő kanalas markológép-sofőrjét, amint munkagépével belehajtott egy patakba, megmerítette benne a markolófejet, majd lelocsolta vele a gépet.