2024. április 26., péntek

Öngyilkos lett a feleséggyilkos

A férfit már két alkalommal elítélték családon belüli erőszak miatt

A Blic napilap értesülései szerint az a férfi vetette magát Belgrádban vonat elé, aki tegnap egy kővel agyonverte feleségét. A férfi a kora hajnali órákban ugrott a vonat elé. M.L.-nek (46) tegnap délután Új Belgrádban a szociális központban szociális munkás és feleségének jelenlétében kellett volna találkoznia három fiával. A három-, hat- és tízéves kisfiúkkal csak felügyelet mellett találkozhatott.

A férfi nemrégiben szabadult a fegyházból, ahol családon belüli erőszak miatt két évet töltött elzárva. Ezt megelőzően egyszer már elítélték, akkor is azért, mert bántalmazta feleségét. A férfi fivérének elmondása szerint nem csak az asszonyt bántalmazta, hanem a legidősebb kisfiút is. Az asszonyt házasságuk első napjától kezdve verte, mondta a fivér. M.L. sajtóértesülések szerint egy autóiskola tulajdonosa.

M.L. a szociális központ folyosóján kezdte el ütlegelni felesége fejét. Egyes szemtanúk szerint egy nagyobb kővel, mások szerint egy márványtáblával. A szemtanúk arról is beszámoltak, hogy a három kisfiú megpróbálta feltartóztatni a bántalmazót, aki később egy ablakon dobta át felesége testét. Senki nem próbálta feltartóztatni a bántalmazót, még az intézmény biztonsági őre sem, mesélték a szemtanúk. A bűncselekményt követően a férfi elsétált a helyszínről.

Vesna Stanojević, az erőszak ellenes küzdelem tanácsadói központ koordinátora szerint nem fér kétség ahhoz, hogy az illetékes szociális központ munkatársai rosszul mérték fel a helyzetet és téves szakértői véleményt állítottak össze. Stanojević elmondása szerint nem ez az első alkalom.

– A biztonságos házakban élő nők esetében is azt tapasztaltuk, hogy kötelesek eleget tenni férjük kérésének, amikor azok látni óhajtják a közös gyerekeket. A találkozó olykor felügyelet mellett zajlik, olykor nem, viszont a mostani eset bizonyítja, hogy az állítólagos felügyelet még semmire sem biztosíték. Az asszony segítségért kiáltott, a szociális központban dolgozók azonban még csak irodáik ajtaját sem nyitották ki. Feltehetőleg nem akartak olyasmibe avatkozni, ami szerintük nem rájuk tartozik. Tudom, hogy a gyerekeknek szükségük van apjukra, ugyanakkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ez mindig így van-e. Idén eddig 19 nőt gyilkolt meg partnere. Egyeseket fényes nappal, nyilvános helyen, ám az emberek még csak oda sem néztek, hogy mi történik, nemhogy segíteni próbáltak volna – fejtette ki Stanojević.