2024. április 26., péntek

Shakespeare alternatív arca ismét győztes

A romániai Csiky Gergely Magyar Állami Színház Shakespeare, Sonnet 66 című műve kapta a 44. INFANT fesztivál legjobb előadásának díját
Pillanatkép az izraeli Arma Theatre produkciójából a fesztivál záróestjén (kép: Dávid Csilla)

Pillanatkép az izraeli Arma Theatre produkciójából a fesztivál záróestjén (kép: Dávid Csilla)

Kokan Mladenović  rendezésében, Szerda Zsófia asszisztálásával és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának közreműködésével létrehozott komplex és jelentésekben gazdag drámai alkotást a fesztivál zsűrije: Goran Ibrajter, Zoran Đerić és a macedón Hristo Petreski a fesztivál kiemelkedő előadásaként méltatta.

A rendezvény kimeneteléről Simon Grabovaccal, az INFANT alternatív fesztivál művészeti vezetőjével beszélgettünk.

– Idén is sikerült igazán kiváló és figyelemreméltó előadásokat hoznunk a fesztiválra, amelyeknek sikerei bizonyították az alternatív színház jövőjét e térségben. Másrészt elértük azt, hogy egy igazi nemzetközi aura lengje be a fesztivált, és olyan alkotásokat mutassunk be, amelyek nem csupán e környezetben hanem világszerte meghatározóak az új kísérleti formák színterén. Előadásokat hoztunk Kanadából, Amerikából, Angliából, Macedóniából és Romániából. Mindemellett a hazai produkciók sikerei sem törpülnek el a külföldiek mellett, hiszen rámutattak arra, hogy a hazai színdarabok egyaránt rendelkeznek olyan mértékű energiával, amely révén megállják helyüket a külföldi alkotások mellett számos színházi megoldás és szegmentum tekintetében – ecsetelte Simon Grabovac.

Shakespeare, Sonnet 66 a fesztivál nyertes előadása

Shakespeare, Sonnet 66 a fesztivál nyertes előadása

A fesztivál művészeti vezetője kiemelte, hogy a rendezvény sikere egyaránt bizonyítja azt, hogy az újvidéki közönség nyitott az új színházi formák világa iránt valamint a számos pozitív reakció által egyértelművé vált, hogy a fesztivál közönsége érzi és tudja mi mindent nyújt a város számára e rendezvény.

Az alternatív színházi fesztivál záróestjén a díjazottak tiszteletére az izraeli Arma Theatre Illuminated Body, Illuminated Town elnevezésű előadását mutatták be a Katolikus porta szökőkútjánál, amely a rendezvény ideje alatt zajló műhelymunka eredményeként a városi terek megéléséről és éltetéséről adott elő humoros történetet.

A humor és a pozitív energia valamint egy újfajta profil szemléltetése volt a célja a díjátadó ceremónián zajló performansznak is, amelyet színtén az izraeli színház tagjai valamint a műhelymunka résztvevői szemléltettek.

A kimelekedő expresszivitással rendelekező, a színház és más művészetek határán mozgó kreatív kifejezésmódért járó elismerést az amerikai Jonah Boaker Rules of the Game című műve kapta. A színházi kifejezésmód legeredetibb kísérletéért a szkopjei Török Színház Othello című előadását jutalmazták. Az Újvidéki Színház Fáma a biciklistáról című produkcióját az innovatív színházi lehetőségekkel bővelkedő előadásaként méltatták.